Сарадња две братске земље и два братска народа: Потписан споразум између Златиборског и Источноказахстанског региона (ВИДЕО)

0
2290

Представници Златиборског округа и Источноказахстанског региона потписали су данас у Ужицу споразум о сарадњи у области трговине, привреде, науке, технологије и хуманитарних активности.

Споразум су потписали начелник Златиборског управног округа Димитрије Пауновић и амбасадор Казахстана у Србији и Мађарској Нурбах Турарович Рустемов.

Начелник Златиборског управног округа Димитрије Пауновић истакао је да је данас потписан значајан споразум између две братске земље и два братска народа.

„Споразум ће допринети не само јачању политичке сарадње, већ и привредне, културне и сарадње у свим другим областима“, рекао је Пауновић и додао да је добро што се сарадња између две земље сада спушта на ниво градова и области.

Амбасадор Казахстана у Србији и Мађарској Нурбах Турарович Рустемов истакао је да му је драго што је имао прилику да посети Златиборски округ, крај са богатом традицијом и великим индустријским, пољопривредним, туристичким и културним потенцијалима.


„И Казахстан има веома велики индустијски потенцијал, развијену атомску индустрију, пољопривреду, туризам“, рекао је Рустемов и подсетио да данас у посети Казахстану борави српски министар одбране Александар Вулин, где ће говорити о развијању техничке сарадње у области наменске индустрије.

Он је додао и да Казахстан жели да искористи искуства српских малинара, који су како је истакао амбасадор Казастана, лидери у свету по производњи и узгоју овог воћа.

Према његовим речима у плану је и успостављење директне авионске линије између главних градова Казахстана и Србије.

Рустемов је оценио и да Србију на челу с Алексадром Вучићем чека светла будућност.

Рустемов је посебно истакао залагање и рад почасног конзула Белорусије у Београду Драгомира Ј. Карића и почасног конзула Казахстана у Београду Миланке Карић на јачању контакта и односа двеју земаља.

Потписивању споразума присуствовали су градоначелник Ужица Тихомир Петковић, шеф мисије Казахстана у Србији Јержан Жарилканов и народни посланик и почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Ј. Карић.

„Осим у области привреде, две земље могу да сарађују у области здравственог туризма. У Казахстану живи много инвалида рада, ветерана рата, који би могли да дођу у Србију на рехабилитацију“, рекао је Карић.

Он је подсетио и да Србија има привилегован положај за извоз својих производа на тржиште Евроазијског економског савеза, иако није чланица тог савеза.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић каже да би овај споразум требало да помогне бржем успостављању сарадње привредника Златиборског округа с привредницима из Казахстана.

„Град Ужице је надпросечан када је у питању развој привреде у Србији. Радујемо се и што је његова екселенција са супругом прихватила да поред бројих обавеза продужи боравак у нашем округ. Покушаћемо да их, као традиционално добри домаћини, упознамо са потенцијалима које имамо не само у привреди већ и другим областима“, рекао је Петковић.

Након потписивања споразума делегација Казахстана и представници Златиборско округа састали су се са привредницима, како би и са њима разменили искустава и идеје у циљу унапређења сарадње.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име