Амбасада Македоније обележила Дан независности: Трајно опредељење Македоније добри односи са суседима

0
2238

Трајно опредељење Републике Македоније је развој добрих односа са свим суседима, истакла је у петак амбасадорка Македоније Вера Јовановска Типко, на свечаности поводом обележавања Дана независности, одржаној у присуству бројних званица у вили „Јелена“ у Београду.

„Ти односи не подразумевају илузију о некој идиличној атмосфери, већ односе у којима се сва отворена питања решавају кроз искрени дијалог, узајамно поштовање, и обострано поверење. Баш ка таквим односима заједнички стремимо са пријатељском Србијом, с којом нас везују многи елементи прошлости, садашњости, будућности, а навише од свега људски контакти“, рекла је Типко поздрављајући многобројене званице.

Амбасадорка је поручила да Македонија одлучно корача ка зацртаном циљу, потпуно свесна да је пут ка евроатланским интеграцијама поплочан тешким одлукама, визионарским поступцима и нимало лаким изазовима, али да је то пут који нема алтернативу.

Амбасадорка је додала да је већ три године у Србији у којој има много пријатеља, и да се у Србији осећа као код куће.

У име Владе Србије 26. годишњицу од стицања независноти Македонији је честитала премијерка Ана Брнабић, која је рекла да је свом македонском колеги Зорану Заеву упутила званични позив да посети Београд у новембру.

„Остало је само да се утаначи датум посете. Искористићемо ту посету за планирање заједничке седнице две владе. Очекујем добру и успешну сарадњу у будућности“, рекла је Брнабић.

Прослави поводом 26 година од стицања независности присуствовала је и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, затим министар за рада, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, принцеза Катарина Карађорђевић, председник БК Групе Богољуб Карић, народник посланик и почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Ј. Карић, представници дипломатског кора, бројне личности из јавног, политичког и културног живота Србије.

Богољуб Карић је истакао да Србија и Македонија могу да срађују у свим областима, а највише у области аграра, агроиндустрије и грађевинарства.

„Наше су економије компатибилне, деценијама радимо заједно и ту нема никаквих промена. У нашој компанији ради велики број Македонаца. Србија и Македонија имају сличну душу, и кад год одете у Скопље или било који град у Македонији, бићете срдачно дочекани“, рекао је Карић.

Он је додао да је приметно да се Македонија развија сваког дана.

„Македонија се као Србија спрема за улазак Европску унију. Макодонија треба да подржава оно што треба Србији, као што и Србија треба да подржава оно што је потребно Македонији“, рекао је Карић.

Бројне званице могле су да погледају и модну ревије македонске модне креаторке Олгице Гјоргиеве и српске модне куће БИЛИЦЗКИ, организоване специјално за ову прилику.

Подсетимо, на референдуму одржаном 8. септембра 1991. године 95 одсто грађана Македоније изјаснило се за независност од некадашње заједничке државе. Одржавању референдума претходила је Декларација о независности коју је Собрање усвојило 25. јануара 1991. године.

Македонску државност прва је признала Бугарска, затим су следиле Турска, Словенија, Хрватска, Русија, Босна и Херцеговина.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име