Ambasada Makedonije obeležila Dan nezavisnosti: Trajno opredeljenje Makedonije dobri odnosi sa susedima

0
2174

Trajno opredeljenje Republike Makedonije je razvoj dobrih odnosa sa svim susedima, istakla je u petak ambasadorka Makedonije Vera Jovanovska Tipko, na svečanosti povodom obeležavanja Dana nezavisnosti, održanoj u prisustvu brojnih zvanica u vili „Jelena“ u Beogradu.

„Ti odnosi ne podrazumevaju iluziju o nekoj idiličnoj atmosferi, već odnose u kojima se sva otvorena pitanja rešavaju kroz iskreni dijalog, uzajamno poštovanje, i obostrano poverenje. Baš ka takvim odnosima zajednički stremimo sa prijateljskom Srbijom, s kojom nas vezuju mnogi elementi prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, a naviše od svega ljudski kontakti“, rekla je Tipko pozdravljajući mnogobrojene zvanice.

Ambasadorka je poručila da Makedonija odlučno korača ka zacrtanom cilju, potpuno svesna da je put ka evroatlanskim integracijama popločan teškim odlukama, vizionarskim postupcima i nimalo lakim izazovima, ali da je to put koji nema alternativu.

Ambasadorka je dodala da je već tri godine u Srbiji u kojoj ima mnogo prijatelja, i da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

U ime Vlade Srbije 26. godišnjicu od sticanja nezavisnoti Makedoniji je čestitala premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da je svom makedonskom kolegi Zoranu Zaevu uputila zvanični poziv da poseti Beograd u novembru.

„Ostalo je samo da se utanači datum posete. Iskoristićemo tu posetu za planiranje zajedničke sednice dve vlade. Očekujem dobru i uspešnu saradnju u budućnosti“, rekla je Brnabić.

Proslavi povodom 26 godina od sticanja nezavisnosti prisustvovala je i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, zatim ministar za rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, princeza Katarina Karađorđević, predsednik BK Grupe Bogoljub Karić, narodnik poslanik i počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić, predstavnici diplomatskog kora, brojne ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života Srbije.

Bogoljub Karić je istakao da Srbija i Makedonija mogu da srađuju u svim oblastima, a najviše u oblasti agrara, agroindustrije i građevinarstva.

„Naše su ekonomije kompatibilne, decenijama radimo zajedno i tu nema nikakvih promena. U našoj kompaniji radi veliki broj Makedonaca. Srbija i Makedonija imaju sličnu dušu, i kad god odete u Skoplje ili bilo koji grad u Makedoniji, bićete srdačno dočekani“, rekao je Karić.

On je dodao da je primetno da se Makedonija razvija svakog dana.

„Makedonija se kao Srbija sprema za ulazak Evropsku uniju. Makodonija treba da podržava ono što treba Srbiji, kao što i Srbija treba da podržava ono što je potrebno Makedoniji“, rekao je Karić.

Brojne zvanice mogle su da pogledaju i modnu revije makedonske modne kreatorke Olgice Gjorgieve i srpske modne kuće BILICZKI, organizovane specijalno za ovu priliku.

Podsetimo, na referendumu održanom 8. septembra 1991. godine 95 odsto građana Makedonije izjasnilo se za nezavisnost od nekadašnje zajedničke države. Održavanju referenduma prethodila je Deklaracija o nezavisnosti koju je Sobranje usvojilo 25. januara 1991. godine.

Makedonsku državnost prva je priznala Bugarska, zatim su sledile Turska, Slovenija, Hrvatska, Rusija, Bosna i Hercegovina.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime