Самит најуспешнијих менаџера у Сарајеву *ФОТО/ВИДЕО

0
2034

У Сарајеву се одржава „Самит 100 најуспешњих менаџера региона“, а главна тема ове међународне конференције је регионални развој и сарадња, инвестиције у југоисточној и средњој Европи као и развој бизниса у региону.

У радном делу самита из Србије учествују потпредседник Народне Скупштине Републике Србије др Владимир Маринковић и народни посланик Драгомир Ј.Карић.

У оквиру овог самита Богољубу и Драгомиру Ј. Карићу у Градској већници у Сарајеву, на свечаној церемонији, данас после подне биће додељена награда „Европски најменаџер и најкомпанија“!

У радном делу конференције потпредседник Скупштине Србије др Владимир Маринковић рекао је да је Србија током прошле године привукла 1.8 милијарди страних инвестиција, али да су, по његовом мишљењу, неправедно запостављени домаћи инвеститори. Да би се улагало у региону неопходна је политичка подршка, сматра Маринковић и додаје да је, када је реч о слободном протоку људи и капитала, неопходно у том смислу у потпуности растеретити привреднике из региона.
IMG_0988
Народни посланик Драгомир Ј. Карић поручио је руководиоцима држава у региону да се угледају на економије земаља бившег Совјетског Савеза. Као пример је навео Русију, Казахстан, Туркменију, али и Белорусију која је једина успела да у потпуности сачува своју економију. Само током прошле године остварили су 8 милијарди долара прихода пре свега у савременим технологијама.

IMG_0946

А у земље ЕУ, иако су под санкцијама, извезли су 52 % својих роба. Указом председника Александра Григорјевича Лукашенка Кинезима је додељено на коришћење 100 000 хектара земље. То је успешан модел који ми из региона морамо да препишемо. Премијер Александар Вучић великим радом много је постигао у смањењу корупције у земљи, повећању стопе раста производње која је данас већа него у неким Европским земаљама. Створио је нови амбијент који враћа поверење привредницима из читавог света, али и Србије да је Србија стабилна земља, са стабилном владом и да је у њој пожељно улагати свој новац.

IMG_0948

Иначе, Карић компанија у Белорусији, Русији, Казахстану и Туркменистану има пројекте вредне 13 милијарди долара. У Београду смо представили пројекат Тесла град у оквиру којег ћемо градити 3 милиона квадратних метара стамбених и пословних објеката и све то преко пута Брограда на води. Сматрамо то руком подршке и сарадње за читав регион. Формираћемо регионални конзорцијум у који ћемо укључити Београд, Приштину, Сарајево, Загреб, Љубљану, Подгорицу, Сопље да изводе радове у оквиру пројеката наше БК ДАНА ХОЛДИНГ.

IMG_0953

Министар индустрије, енергетике и рударства у влади Републике Српске Петар Дјокић, каже да је претходних година великим радом у РС подигнута стопа раста. У првих 6 месеци ове године стопа раста у односу на претходну годину је већа за скоро 6 %, каже Дјокић. Фактори интеграције РС и Федерације се пре свега мора огледати у економији. Подизању инфраструктуре, рецимо железнице која је огледало сиромаштва Босне и Херцеговине. Фактор интеграције могу бити још и пољопривреда и туризам закључује Ђокић.

IMG_0951

Бивши председник Хрватске, Стјепан Месић сматра да су се односи међу државама после ратова у великој мери мормализовали, али да се права сарадња на поштовању међународних права и поштовању интереса сваке од држава у региону још увек не поштује. „Сарадња се гради на укључивости, а не на искључивости“. Месић додаје да је потребно постићи максималну транспарентност законитости о улагању инвеститора у свим земљама региона. Осим тога, мора се учити од Европске Уније, најелитнијег клуба у свету који је такав, јер искључује рат. Месић сматра да је неопходно убрзати улазак преосталих земаља Балкана у ЕУ како би се апстраховао излазак Британије која је по његовом мишљењу на референдуму донела погрешну, националистичку одлуку.

IMG_0972

IMG_8289

IMG_0943

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име