Посланик Драгомир Ј. Карић разговарао са банатским повртарима *ФОТО/ВИДЕО

0
1997

Као почасни конзул Белорусије, спреман сам да Вама, банатским повртарима, отворим врата тржишта Евроазисјке групе земаља, укључујући и Русију, Јерменију, Казахстан и низ земаља централне Азије. Можемо да радимо са онима који су спремни да нам буду партнери,а не тутори – овим речима је народни посланик и потпредседник Покрета СНАГА СРБИЈЕ-БК Драгомир Ј. Карић закључио сусрет са великим бројем повртара из средњег и северног Баната, одржан у петак 7. јула у Зрењанина.

Драгомир Ј. Карић, заменик председника ПСС – БК, разговарао је више од два часа у великој барокној сали Скупштине Града Зрењанина са представницима најорганизованијих и најпрофитабилнијих аграрних асоцијација регије Банат, као и са носиоцима регистрованих пољопривредних повртарских газдинстава, о извозу поврћа у земље евро азијског блока, претежно у Белорусији и Казахстану и Русији.

IMG_8376

Скупу је присуствовало безмало стотину паора из десетак општина овог дела Србије који су у јеку завршетка жетве пшенице, (најзначајнијег посла ратара и убирања повртарских производа), пронашли део драгоценог слободног времена како би се упознали са могућностима извеснијег извозног пласмана својих производа.

Импресивно делује чињеница да сте се окупили у оволиком броју. То сматрамо и као подршку уверење да смо у ПСС-БК за овакве врсте трибина и отворених разговора, одабрали праве животно интересантне теме. Охрабрује нас и утисак да сте овим изразили интенцију ка потреби и разумевању снажнијег организовања и обједињавања свеукупних пословних корака, од планирања производње до крајње дистрибуције повртарских артикала које нудите домаћим и иностраним купцима – рекао је народни посланик Драгомир Ј. Карић.

IMG_8405
Банатски паори, како је указао Карић, на најбољи начин потврдјују назнаку програмског става ПСС-БК о „Србији која је способна и спремна да производи довољно здраве и јефтине хране како би задовољила потребе својих градјана али и како би од извоза вишка пољопривредних, повртарских производа могла да обезбеди све оно што се у Србији не може произвести”.

Спремност и одлучност да се Покрет СНАГА СРБИЈЕ- БК обезбеђивањем сигурних пословних партнера, купаца из евроазијских земаља, на најконкретнији начин укључи у целокупну пословну стратрегију српских сељака, за Дјулу Мадараса, директора „Царске баште” из Мужље крај Зрењанина, највећег и најорганизованијег кластера повртара у Србији – је више од охрабрења за наставак квалитетније и веће производње у пластницима, стакленицинма и на отвореним парцелама. Повртари ове асоцијације, који годишње на домаће тржиште пласирају преко 20.000 тона разних свежих повртарских производа, опредељени су да са представницима белоруских и казахстанских трговинских ланаца уговоре континуелну производњу, уз прецизирање квалтиета и контигента тражених врста поврћа.

IMG_8394

Ваш предлог о могућем извозу робе на сигурно тржиште и доводјењу озбиљног иностраног пословног партнера прихватамо и као могућност већег запошљавања пре свега младих људи – рекао је Никола Филиповић, председник Удружења повртара „Банатска ленија” из Кикинде које окупља више од 200 изразито повртарски опредељених производјача, носилаца пољопривредних газдинстава са крајњег севера Србије. По његовим речима такви конкретни предлози, како је исткао „дају наду малим производјачима да је могуће креирати живот на сеоским имањима од прихода из пољопривреде, што у крајњем смислу значи и очување сеоских средина. ”

За Драгана Бабића, агро учесника из Новог Кнежевца осмисљена аграрна политика коју нуди Покрет СНАГА СРБИЈЕ- БК улива уверење да је „пољопривреда (коју треба ставити на здраве ноге како би постала темељ наше привредне куће) – основна полуга привредног раста Србије”

Посебно значајном сматрам чињеницу да ПСС – БК усмерава своју пажњу на младе брачне парове који су се определили за останак или повратак на сеоским имањима. Свеобухватна подршка таквим домаћинствима, од институционалне до финансијске потпоре, даје нови инпулс ка друштвеним напорима И интенцијама на значајном умањењу броја незапослених лица, И смањењу притиска на тражење радних места у градовима док у селима нема ко да ради на све запустенијим њивама – истакао је Бабић.
IMG_8424
Наш сељак зна, уме и може да квалитетно произведе све врсте поврћа које се овде у Банату гаје – од парадајза до броколија или паприке. Неопходно нам је ипак снажније удруживање али пре свега . позбнати купац. Напор ПСС – БК да нам то омогући више је него потребно и захвално. Када смо сигурни да нам неко пружа стварну шансу у том правцу то нас више подстиче да организовано одговорима свих захтевима – каже Жарко Миладинов, познати производјач парадајза из банатског села Санада, који на више хектара узгаја италијанску сорту „сан марзано” а семе тог поврћа извози управо у Италију.

Указавши да изражена спремност најодговорнијих функционера Покрета СНАГА СРБИЈЕ- БК да непосредно разговарају са обичним сељацима, паорима, изузетно оснажује убедјење како је повртарство профитабилна грана пољопривреде, млади повртар Арпад Молнар из Мужље (иначе производјач више од 60 тона парадајза месечно у сезони) је изразио И мишљење да се тиме проналази прави пут И да ће предлози паора стићи до нивоа одлучивања.

Окончавајући факултетско образовање стекао сам овог лета звање дипломираног агронома, рекао је Арпад Молнар и нагласио да је за процесс квалитетније и дугорочније повртарске производње потребно неизоставно потребно укључивање струке и науке.

IMG_8464
Драган Клеут председник најбројније асоцијације паора – Банатског удружења пољопривредника – сматра да без чврстог организовања сељака, могуће и кроз одредјене облике акционарских организација, повртара пре свега, нема озбиљног прикључења европским пословним токовима.

Ми смо спремни да се из ратарења преоријентисемо на повртарство, као профитабилнији вид пољопривредне делатности, јер видимо сигурност у покушају ПСС – БК да нам отвори путеве ка извесном извозу. Таква организациона подршка је сваком паору више него добродошла.

Проф. др Драгомира Ј. Карића нарочито је заинтересовала отворена спремност родјених сестара Марине (20) и Стефаније (21) Лучић да своје радом стечено знање радом на привременим и повременим пословима у пластеницима и њивама повртара из познатог повртарског банатског насеља Лукино Село, усмере ка сопственој производњи. Практично знање стицале су током протекле две године и на њивама повртара у Господјинцима у Бачкој, као и у суседној општини Тител, како је рекла Марина.

IMG_8444

Наша је жеља и уједно и апел – истакла је Стефанија на трибини у Зрењанину – да кренемо свој лични посао, али за то нам је потребна подршка у подизању бар једног пластеника. Вољне смо да започнемо свој посао јер рад код послодавца је исувише напоран а релативно мало плаћен – само 1.100 динара за осмоцасовно радно време, без икаквих додатних надокнада за превоз, топли оброк, осигурање, радни стаж….. Државна подршка младима је неопходна. Ми не познајемо све путеве до остварења наших жеља али мислимо да нам је могуће указати на њих.

Предраг Галовић млади пољопривредни производјач из села Лазарева навео је да после указивања на начин стриктног уговарања производње са предоченим страним купцем, како је чуо на зрењанинској трибини, више и нема дилему о траженој гаранцији за вредност предате сопствене робе.

Утолико више поздрављам организовање оваквог састанка и сматрам да Покрет Снага Србије – Богољуб Кариц на најбољи начин мења стечено мишљење нас сељака, створено кроз успостављање пословних односа са несигурним и профитерским субјектима, који у нама паорима виде једино могучност лаке зараде за свој ични интерес– рекао је Галовић
IMG_8458
У дужим непосреднијим разговорима са банатским повртарима и после званичног завршетка веома успешно организоване трибине у Зрењанину разговарали су поред посланика Драгомира Ј. Карића и Перса Мињовић председница Извршног одбора Главног одбора ПСС БК , затим чланови поменутог тела Марко Биљић, Злата Лончар Четковић, као и Милош Вучевић и Мирко Стаменковић.

IMG_8386

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име