Poslanik Dragomir J. Karić razgovarao sa banatskim povrtarima *FOTO/VIDEO

0
1961

Kao počasni konzul Belorusije, spreman sam da Vama, banatskim povrtarima, otvorim vrata tržišta Evroazisjke grupe zemalja, uključujući i Rusiju, Jermeniju, Kazahstan i niz zemalja centralne Azije. Možemo da radimo sa onima koji su spremni da nam budu partneri,a ne tutori – ovim rečima je narodni poslanik i potpredsednik Pokreta SNAGA SRBIJE-BK Dragomir J. Karić zaključio susret sa velikim brojem povrtara iz srednjeg i severnog Banata, održan u petak 7. jula u Zrenjanina.

Dragomir J. Karić, zamenik predsednika PSS – BK, razgovarao je više od dva časa u velikoj baroknoj sali Skupštine Grada Zrenjanina sa predstavnicima najorganizovanijih i najprofitabilnijih agrarnih asocijacija regije Banat, kao i sa nosiocima registrovanih poljoprivrednih povrtarskih gazdinstava, o izvozu povrća u zemlje evro azijskog bloka, pretežno u Belorusiji i Kazahstanu i Rusiji.

IMG_8376

Skupu je prisustvovalo bezmalo stotinu paora iz desetak opština ovog dela Srbije koji su u jeku završetka žetve pšenice, (najznačajnijeg posla ratara i ubiranja povrtarskih proizvoda), pronašli deo dragocenog slobodnog vremena kako bi se upoznali sa mogućnostima izvesnijeg izvoznog plasmana svojih proizvoda.

Impresivno deluje činjenica da ste se okupili u ovolikom broju. To smatramo i kao podršku uverenje da smo u PSS-BK za ovakve vrste tribina i otvorenih razgovora, odabrali prave životno interesantne teme. Ohrabruje nas i utisak da ste ovim izrazili intenciju ka potrebi i razumevanju snažnijeg organizovanja i objedinjavanja sveukupnih poslovnih koraka, od planiranja proizvodnje do krajnje distribucije povrtarskih artikala koje nudite domaćim i inostranim kupcima – rekao je narodni poslanik Dragomir J. Karić.

IMG_8405
Banatski paori, kako je ukazao Karić, na najbolji način potvrdjuju naznaku programskog stava PSS-BK o „Srbiji koja je sposobna i spremna da proizvodi dovoljno zdrave i jeftine hrane kako bi zadovoljila potrebe svojih gradjana ali i kako bi od izvoza viška poljoprivrednih, povrtarskih proizvoda mogla da obezbedi sve ono što se u Srbiji ne može proizvesti”.

Spremnost i odlučnost da se Pokret SNAGA SRBIJE- BK obezbeđivanjem sigurnih poslovnih partnera, kupaca iz evroazijskih zemalja, na najkonkretniji način uključi u celokupnu poslovnu stratregiju srpskih seljaka, za Djulu Madarasa, direktora „Carske bašte” iz Mužlje kraj Zrenjanina, najvećeg i najorganizovanijeg klastera povrtara u Srbiji – je više od ohrabrenja za nastavak kvalitetnije i veće proizvodnje u plastnicima, staklenicinma i na otvorenim parcelama. Povrtari ove asocijacije, koji godišnje na domaće tržište plasiraju preko 20.000 tona raznih svežih povrtarskih proizvoda, opredeljeni su da sa predstavnicima beloruskih i kazahstanskih trgovinskih lanaca ugovore kontinuelnu proizvodnju, uz preciziranje kvaltieta i kontigenta traženih vrsta povrća.

IMG_8394

Vaš predlog o mogućem izvozu robe na sigurno tržište i dovodjenju ozbiljnog inostranog poslovnog partnera prihvatamo i kao mogućnost većeg zapošljavanja pre svega mladih ljudi – rekao je Nikola Filipović, predsednik Udruženja povrtara „Banatska lenija” iz Kikinde koje okuplja više od 200 izrazito povrtarski opredeljenih proizvodjača, nosilaca poljoprivrednih gazdinstava sa krajnjeg severa Srbije. Po njegovim rečima takvi konkretni predlozi, kako je istkao „daju nadu malim proizvodjačima da je moguće kreirati život na seoskim imanjima od prihoda iz poljoprivrede, što u krajnjem smislu znači i očuvanje seoskih sredina. ”

Za Dragana Babića, agro učesnika iz Novog Kneževca osmisljena agrarna politika koju nudi Pokret SNAGA SRBIJE- BK uliva uverenje da je „poljoprivreda (koju treba staviti na zdrave noge kako bi postala temelj naše privredne kuće) – osnovna poluga privrednog rasta Srbije”

Posebno značajnom smatram činjenicu da PSS – BK usmerava svoju pažnju na mlade bračne parove koji su se opredelili za ostanak ili povratak na seoskim imanjima. Sveobuhvatna podrška takvim domaćinstvima, od institucionalne do finansijske potpore, daje novi inpuls ka društvenim naporima I intencijama na značajnom umanjenju broja nezaposlenih lica, I smanjenju pritiska na traženje radnih mesta u gradovima dok u selima nema ko da radi na sve zapustenijim njivama – istakao je Babić.
IMG_8424
Naš seljak zna, ume i može da kvalitetno proizvede sve vrste povrća koje se ovde u Banatu gaje – od paradajza do brokolija ili paprike. Neophodno nam je ipak snažnije udruživanje ali pre svega . pozbnati kupac. Napor PSS – BK da nam to omogući više je nego potrebno i zahvalno. Kada smo sigurni da nam neko pruža stvarnu šansu u tom pravcu to nas više podstiče da organizovano odgovorima svih zahtevima – kaže Žarko Miladinov, poznati proizvodjač paradajza iz banatskog sela Sanada, koji na više hektara uzgaja italijansku sortu „san marzano” a seme tog povrća izvozi upravo u Italiju.

Ukazavši da izražena spremnost najodgovornijih funkcionera Pokreta SNAGA SRBIJE- BK da neposredno razgovaraju sa običnim seljacima, paorima, izuzetno osnažuje ubedjenje kako je povrtarstvo profitabilna grana poljoprivrede, mladi povrtar Arpad Molnar iz Mužlje (inače proizvodjač više od 60 tona paradajza mesečno u sezoni) je izrazio I mišljenje da se time pronalazi pravi put I da će predlozi paora stići do nivoa odlučivanja.

Okončavajući fakultetsko obrazovanje stekao sam ovog leta zvanje diplomiranog agronoma, rekao je Arpad Molnar i naglasio da je za process kvalitetnije i dugoročnije povrtarske proizvodnje potrebno neizostavno potrebno uključivanje struke i nauke.

IMG_8464
Dragan Kleut predsednik najbrojnije asocijacije paora – Banatskog udruženja poljoprivrednika – smatra da bez čvrstog organizovanja seljaka, moguće i kroz odredjene oblike akcionarskih organizacija, povrtara pre svega, nema ozbiljnog priključenja evropskim poslovnim tokovima.

Mi smo spremni da se iz ratarenja preorijentisemo na povrtarstvo, kao profitabilniji vid poljoprivredne delatnosti, jer vidimo sigurnost u pokušaju PSS – BK da nam otvori puteve ka izvesnom izvozu. Takva organizaciona podrška je svakom paoru više nego dobrodošla.

Prof. dr Dragomira J. Karića naročito je zainteresovala otvorena spremnost rodjenih sestara Marine (20) i Stefanije (21) Lučić da svoje radom stečeno znanje radom na privremenim i povremenim poslovima u plastenicima i njivama povrtara iz poznatog povrtarskog banatskog naselja Lukino Selo, usmere ka sopstvenoj proizvodnji. Praktično znanje sticale su tokom protekle dve godine i na njivama povrtara u Gospodjincima u Bačkoj, kao i u susednoj opštini Titel, kako je rekla Marina.

IMG_8444

Naša je želja i ujedno i apel – istakla je Stefanija na tribini u Zrenjaninu – da krenemo svoj lični posao, ali za to nam je potrebna podrška u podizanju bar jednog plastenika. Voljne smo da započnemo svoj posao jer rad kod poslodavca je isuviše naporan a relativno malo plaćen – samo 1.100 dinara za osmocasovno radno vreme, bez ikakvih dodatnih nadoknada za prevoz, topli obrok, osiguranje, radni staž….. Državna podrška mladima je neophodna. Mi ne poznajemo sve puteve do ostvarenja naših želja ali mislimo da nam je moguće ukazati na njih.

Predrag Galović mladi poljoprivredni proizvodjač iz sela Lazareva naveo je da posle ukazivanja na način striktnog ugovaranja proizvodnje sa predočenim stranim kupcem, kako je čuo na zrenjaninskoj tribini, više i nema dilemu o traženoj garanciji za vrednost predate sopstvene robe.

Utoliko više pozdravljam organizovanje ovakvog sastanka i smatram da Pokret Snaga Srbije – Bogoljub Karic na najbolji način menja stečeno mišljenje nas seljaka, stvoreno kroz uspostavljanje poslovnih odnosa sa nesigurnim i profiterskim subjektima, koji u nama paorima vide jedino mogučnost lake zarade za svoj ični interes– rekao je Galović
IMG_8458
U dužim neposrednijim razgovorima sa banatskim povrtarima i posle zvaničnog završetka veoma uspešno organizovane tribine u Zrenjaninu razgovarali su pored poslanika Dragomira J. Karića i Persa Minjović predsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora PSS BK , zatim članovi pomenutog tela Marko Biljić, Zlata Lončar Četković, kao i Miloš Vučević i Mirko Stamenković.

IMG_8386

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime