Samit najuspešnijih menadžera u Sarajevu *FOTO/VIDEO

0
1234

U Sarajevu se održava „Samit 100 najuspešnjih menadžera regiona“, a glavna tema ove međunarodne konferencije je regionalni razvoj i saradnja, investicije u jugoistočnoj i srednjoj Evropi kao i razvoj biznisa u regionu.

U radnom delu samita iz Srbije učestvuju potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije dr Vladimir Marinković i narodni poslanik Dragomir J.Karić.

U okviru ovog samita Bogoljubu i Dragomiru J. Kariću u Gradskoj većnici u Sarajevu, na svečanoj ceremoniji, danas posle podne biće dodeljena nagrada „Evropski najmenadžer i najkompanija“!

U radnom delu konferencije potpredsednik Skupštine Srbije dr Vladimir Marinković rekao je da je Srbija tokom prošle godine privukla 1.8 milijardi stranih investicija, ali da su, po njegovom mišljenju, nepravedno zapostavljeni domaći investitori. Da bi se ulagalo u regionu neophodna je politička podrška, smatra Marinković i dodaje da je, kada je reč o slobodnom protoku ljudi i kapitala, neophodno u tom smislu u potpunosti rasteretiti privrednike iz regiona.
IMG_0988
Narodni poslanik Dragomir J. Karić poručio je rukovodiocima država u regionu da se ugledaju na ekonomije zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Kao primer je naveo Rusiju, Kazahstan, Turkmeniju, ali i Belorusiju koja je jedina uspela da u potpunosti sačuva svoju ekonomiju. Samo tokom prošle godine ostvarili su 8 milijardi dolara prihoda pre svega u savremenim tehnologijama.

IMG_0946

A u zemlje EU, iako su pod sankcijama, izvezli su 52 % svojih roba. Ukazom predsednika Aleksandra Grigorjeviča Lukašenka Kinezima je dodeljeno na korišćenje 100 000 hektara zemlje. To je uspešan model koji mi iz regiona moramo da prepišemo. Premijer Aleksandar Vučić velikim radom mnogo je postigao u smanjenju korupcije u zemlji, povećanju stope rasta proizvodnje koja je danas veća nego u nekim Evropskim zemaljama. Stvorio je novi ambijent koji vraća poverenje privrednicima iz čitavog sveta, ali i Srbije da je Srbija stabilna zemlja, sa stabilnom vladom i da je u njoj poželjno ulagati svoj novac.

IMG_0948

Inače, Karić kompanija u Belorusiji, Rusiji, Kazahstanu i Turkmenistanu ima projekte vredne 13 milijardi dolara. U Beogradu smo predstavili projekat Tesla grad u okviru kojeg ćemo graditi 3 miliona kvadratnih metara stambenih i poslovnih objekata i sve to preko puta Brograda na vodi. Smatramo to rukom podrške i saradnje za čitav region. Formiraćemo regionalni konzorcijum u koji ćemo uključiti Beograd, Prištinu, Sarajevo, Zagreb, Ljubljanu, Podgoricu, Soplje da izvode radove u okviru projekata naše BK DANA HOLDING.

IMG_0953

Ministar industrije, energetike i rudarstva u vladi Republike Srpske Petar Djokić, kaže da je prethodnih godina velikim radom u RS podignuta stopa rasta. U prvih 6 meseci ove godine stopa rasta u odnosu na prethodnu godinu je veća za skoro 6 %, kaže Djokić. Faktori integracije RS i Federacije se pre svega mora ogledati u ekonomiji. Podizanju infrastrukture, recimo železnice koja je ogledalo siromaštva Bosne i Hercegovine. Faktor integracije mogu biti još i poljoprivreda i turizam zaključuje Đokić.

IMG_0951

Bivši predsednik Hrvatske, Stjepan Mesić smatra da su se odnosi među državama posle ratova u velikoj meri mormalizovali, ali da se prava saradnja na poštovanju međunarodnih prava i poštovanju interesa svake od država u regionu još uvek ne poštuje. „Saradnja se gradi na uključivosti, a ne na isključivosti“. Mesić dodaje da je potrebno postići maksimalnu transparentnost zakonitosti o ulaganju investitora u svim zemljama regiona. Osim toga, mora se učiti od Evropske Unije, najelitnijeg kluba u svetu koji je takav, jer isključuje rat. Mesić smatra da je neophodno ubrzati ulazak preostalih zemalja Balkana u EU kako bi se apstrahovao izlazak Britanije koja je po njegovom mišljenju na referendumu donela pogrešnu, nacionalističku odluku.

IMG_0972

IMG_8289

IMG_0943

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime