Tribina u Nišu: Do EU preko zapošljavanja

0
2620

IMG_4766
U sali Gradske skupštine u Nišu sinoć je održana tribina posvećena pitanju ulaska Srbije u Evropsku uniju i rešavanja gorućih pitanja razvoja ekonomije i zapošljavanja. Prisutne , među kojima je najviše bilo mladih, najviše su interesovala pitanja u vezi sa nedostatkom posla, a odgovore na njih pokušali su da daju prof. dr Kostadin Pušara, predsednica Odbora za zakonodavstvo i pravosuđe Pokreta SNAGA SRBIJE-BK dr Zlata Lončar Ćetković i komercijalni direktor svetski poznate, a domaće kompanije, BK grupe – Miloš Vučinić.

O spremnosti Srbije da uđe u Evropsku Uniju govorio je počasni doktor Univerziteta u Kembridžu prof. dr Kostadin Pušara, ocenivši da su u mnogim oblastima učinjeni tek početni koraci poput rešavanja problema korupcije, razvoja ekonomije, uspostavljanja efikasnosti u pravosuđu i drugim oblastima koje zahteva Evropa.

– Postignuti su početni rezultati, naročito u oblasti finansija, dok u oblasti privrede još nisu usvojene celovite i konkretne mere. Stanje našeg bankarskog sistema je neprimereno, posebno zbog ukidanja domaćih banaka, zbog toga što strane banke izvlače kapital iz Srbije i stavljaju privredu i građanstvo u težak položaj zbog neprihvatljivih uslova kreditiranja koji nikako ne podstiču proizvodnju i razvoj domaće privrede – naveo je prof. dr Pušara, smatrajući da je još dug put do završavanja svih poslova u zemlji koje moramo da završimo, a da ti poslovi u najvećoj meri zavise od nas.

Predsednica Odbora za zakonodavstvo i pravosuđe Pokreta SNAGA SRBIJE –BK dr Zlata Lončar Ćetković govorila je o potrebi da se omogući bezbedno ulaganje kapitala stranih biznismena, navodeći kao loš primer stav vlasti prema svetskom privredniku Bogoljubu Kariću, koji gradi po svetu, a ne može u sopstvenoj zemlji. Ona se kritički osvrnula na nepoštovanje Evropske rezolucije da se vlasnici kompanija ne mogu optuživati za krivična dela povrede službene dužnosti i da takva nesigurnost statusa privrednika odbija strane investitore da ulažu u Srbiju.

– Neshvatljivo je da se odbija ponuda BK kompanije da ulaže u svoju zemlju i prelazi prećutno preko ozbiljne ponude da BK grupacija sa svojim poslovnim partnerima kreditira i izgradi pod izuzetno povoljnim uslovima železničku stanicu Prokop sa pratećim sadržajem i pritom zaposli domaće radnike – kaže dr Lončar Ćetković.

O velikim poslovima BK grupe u svetu, što je izazvalo i najveće interesovanje među prisutnima u sali Gradske skupštine govorio je komercijalni direktor te kompanije Miloš Vučinić, posebno ističući da bi Srbija mogla da ostvari ogroman izvoz roba za potrebe ove kompanije pod uslovom da se u samoj državi organizuje proizvodnja za potrebe građevinarstva, prehrane kao i drugih dobara za čiju proizvodnju Srbija ima sopstvene resurse.
IMG_4701IMG_4705IMG_4718IMG_4725IMG_4749

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime