Драгомир Ј. Карић постао почасни конзул Белорусије у Београду

0
2551

IMG_0778
Народни посланик Драгомир Ј. Карић данас је свечано преузео дужност почасног конзула Белорусије у Београду. Њега је на ову функцију именовао министар спољних послова Републике Белорусије Владимир Макеј, док га је на вечерашњој свечаној церемонији, предавши му оригинал егзеклатуре, у звање почасног конзула увео министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић.

„ Отварање овог трећег по реду почасног конзулата Белорусије у Србији је још једна потврда традиционално добрих и пријатељских односа између две земље и обостраног интереса за успостављање још тесније сарадње између региона и градова“ рекао је на свечаности министар Мркић. Он је изразио уверење да ће Карић на функцији почасног конзула Белорусије допринети јачању пријатељских веза између два братска народа.

У образложењу документа који је Карићу уручен у Минску, септембра ове године стоји, како је рекао министар Мркић да је дугогодишњим залагањем на успостављању пријатељских односа две земље, народни посланик Драгомир Ј. Карић одавно заслужио звање почасног конзула Републике Белорусије у Београду.

Заменица министра спољних послова Белорусије Елена Пупчина Николајевна истакла је да је ово историјски догађај у нашим билатералним односима И да је белоруска влада сасвим свесно на дужност почасног конзула поставила Драгомира Ј. Карића пре свега зато што је он пријатељ белоруског народа.

Амбасадор Руске Федерације Александар Васиљевич Чепурин, обраћајући се присутнима, рекао је да је Драгомир Ј. Карић одувек био пријатељ Совјетског Савеза, Русије И Белорусије. “ Ми смо преживели заједно тешка времена у нашој историји И сада се обнављамо И боље се осећамо И братска Белорусија и братска Русија”, рекао је Чепурин И изразио захвалност Карићу на доприносу И развоју пријатељства са Руским И Белоруским народом.

Свечаном пријему присуствовао је председник Србије, Томислав Николић, министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић, народни посланици Републике Србије, бивши председник Генералне скупштине  УН а сада народни посланик Вук Јеремић , изасланик патријарха српског, епископ Бачки Иринеј, муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић, представници дипломатског кора.

Подсећања ради, народни посланик Драгомир Ј. Карић је председник Посланичке групе пријатељства српског и белоруског народа и представник је Белоруске трговинско-индустријске коморе у Србији по принципу волонтерског ангажовања. За рад на развијању економских веза и јачању пријатељских односа два народа, у децембру 2012. године, народног посланика Драгомир Ј. Карића одликовао је председник Белорусије, Његова Екселенција Александар Григорјевич Лукашенко.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име