Трибина у Нишу: До ЕУ преко запошљавања

0
2654

IMG_4766
У сали Градске скупштине у Нишу синоћ је одржана трибина посвећена питању уласка Србије у Европску унију и решавања горућих питања развоја економије и запошљавања. Присутне , међу којима је највише било младих, највише су интересовала питања у вези са недостатком посла, а одговоре на њих покушали су да дају проф. др Костадин Пушара, председница Одбора за законодавство и правосуђе Покрета СНАГА СРБИЈЕ-БК др Злата Лончар Ћетковић и комерцијални директор светски познате, а домаће компаније, БК групе – Милош Вучинић.

О спремности Србије да уђе у Европску Унију говорио је почасни доктор Универзитета у Кембриџу проф. др Костадин Пушара, оценивши да су у многим областима учињени тек почетни кораци попут решавања проблема корупције, развоја економије, успостављања ефикасности у правосуђу и другим областима које захтева Европа.

– Постигнути су почетни резултати, нарочито у области финансија, док у области привреде још нису усвојене целовите и конкретне мере. Стање нашег банкарског система је непримерено, посебно због укидања домаћих банака, због тога што стране банке извлаче капитал из Србије и стављају привреду и грађанство у тежак положај због неприхватљивих услова кредитирања који никако не подстичу производњу и развој домаће привреде – навео је проф. др Пушара, сматрајући да је још дуг пут до завршавања свих послова у земљи које морамо да завршимо, а да ти послови у највећој мери зависе од нас.

Председница Одбора за законодавство и правосуђе Покрета СНАГА СРБИЈЕ –БК др Злата Лончар Ћетковић говорила је о потреби да се омогући безбедно улагање капитала страних бизнисмена, наводећи као лош пример став власти према светском привреднику Богољубу Карићу, који гради по свету, а не може у сопственој земљи. Она се критички осврнула на непоштовање Европске резолуције да се власници компанија не могу оптуживати за кривична дела повреде службене дужности и да таква несигурност статуса привредника одбија стране инвеститоре да улажу у Србију.

– Несхватљиво је да се одбија понуда БК компаније да улаже у своју земљу и прелази прећутно преко озбиљне понуде да БК групација са својим пословним партнерима кредитира и изгради под изузетно повољним условима железничку станицу Прокоп са пратећим садржајем и притом запосли домаће раднике – каже др Лончар Ћетковић.

О великим пословима БК групе у свету, што је изазвало и највеће интересовање међу присутнима у сали Градске скупштине говорио је комерцијални директор те компаније Милош Вучинић, посебно истичући да би Србија могла да оствари огроман извоз роба за потребе ове компаније под условом да се у самој држави организује производња за потребе грађевинарства, прехране као и других добара за чију производњу Србија има сопствене ресурсе.
IMG_4701 IMG_4705 IMG_4718 IMG_4725 IMG_4749

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име