RUINA OD PROFESIONALNOG MORALA! (odgovor nedeljniku NIN na tekst Nedokučiva misterija)

0
2283

Ne ulazim u ono što NIN tvrdi da je „Nedokučiva misterija“ kada je reč o pljački Srbije, što je lako dokazivo, ali to pokušava da ubedi čitaoca na osnovu nekih tvrdnji koje liče na raspadnutu tkanicu, gde je teško pohvatati krajeve, i svojom proizvoljnošću tom tkanicom opasuju ljude koji su se dokazali i ovde, a pogotovo u svet!

Upravo zato sam sklon da uđem u polemiku sa spisateljima koji nemaju svoju, već tuđu dioptriju i isključivo kroz nju vide svakog iole uspešnijeg čoveka koji bi Srbiji preneo bar delić onog što je uradio u „belom svetu“! I upravo me oni teraju da poverujem da nije naš problem u neslobodi, već nemoralu medija!

Ili, da budem makar za nijansu blaži – u nedokučivosti onih koi bi danas hteli da se predstave kao novinarski velikani, a, zapravo, one stare novinare, od kojih se mogao učiti zanat, dovode do ivice samoubistva što su ostavili takve naslednike.

I da ne bude zabune. Daleko sam i od pomisli da analiziram šta je sve ponuđeno javnosti u članku „Nedokučiva misterija“ u poslednjem broju nekad vema cenjenog i čitanog NIN-a, jer je sramotno da u toj profesiji danas dominiraju oni koji bez trunke srama tvrde sledeće: „Sve što se miče i govori a nije u vladajućoj koaliciji, SNS je nazvao lopovima i ubicama. Ako je tako, zašto ministar policije tvrdi da nam pada stopa kriminala“.

Nije li dovoljno samo jednim citatom izbrisati sve ovo kao ozbiljnu novinsku analizu bilo kog problema koji pritiska ovo društva, a da ne govorim o kriminalu. I evo primera. Negde u poslednjem pasusu, spisateljka kaže:“ Pokazalo se i da je Karić veoma dobar govornik na SNS mitinzima i još bolji poltron Vučiću“. U čemu je to kriminal, čak i da je istina?!

Po NIN- u , skoro neoboriva teza o rastu kriminala, zar ne ?!

Nađite mi makar jedno slovo koje opravdava smisao naslova ne o „Nedokučivoj misteriji“, već trunčicu profesionalnog morala kojim se vređa čovek koji je 11 godina proveo u političkom izgnanstvu samo zato što je nekom zapalo za oko ono što je stvarao iz doba Broza u porodičnoj garaži u Peći, preko niza firmi koje je podizao, i uvek, što nije teško dokazati, pomagao samo opozicione stranke u vreme Miloševića, jer se držao devize: SPS je blizu državne kase i može da pozajmi pare za svaku svoju političku akciju.

U kontekstu „ onih koji su se obogatiti uvlačeći se u nešto vlastima“ , Bogoljub Karić je stalno bio na meti upravo vlasti. Jer, kada niko nije smeo i mogao da uveze opremu za Mobtel, prvog srpskog,ali i jugoistočnog mobilnog provajdera, Karić je kao većinski ,a ne manjinski vlasnik podigao Mobtel, koji su mu oteli Dinkić i kompanija, prodali za 1,530 milijardi, što zajedno sa doprinosima i porezima, iznosi čist prihod državi od 1,8 milijardi evra, dok je država u to vreme, sa svojim „čistuncima“, prodala preko 2000 nekada uspešnih fabrika za 2,2milijardi evra.

Kariću je ne samo zatvorena, već ruinirana BKTV koja je mogla da se gleda u krugu porodice od novorođenčada do pradede ili prababe! Oteta je, tačnije – zatvorena Astra banka, koja je u tom trenutku imala preko 100 miliona „keš“ para u evrima i nikom nije dugovala ni cent! Zatvoreno je i osiguravajuće društvo. I…

Zašto – „I“? Nema tu nikakvog „I“. Karić je pod okriljem noći morao da spasava glavu, otišao u Minsk, tamo kao „Lukašenkov tajkun“ / čudo da se toga još niko nije dosetio/ izgradio 4,5 miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora . I to je , upravo ove godine, jedna legitimna američka institucija koja meri vrednost svetskih firmi, a ne srpska/?/ uvrstila „Dana holding“ na 23. mesto među sto najboljih kompanija u svetu!

I profesionalno gledano, zar ne zvuči bedno i ponižavajuće da se ljudi, koji se bave medijima, ponašaju kao da su bili samo na časovima na kojima je gradivo posvećeno – kako slušati „gazdu“. Otuda nije iznenađujuće da Karića isključivo vide kao „ dobrog udvarača Vučiću“?! Da nisam vaspitavan u medijskoj školi koja je živela od svojih zarada, a ne od tuđe milostinje / tiraža „Novosti“/ bez pardona bih rekao – Evropo , spasi nas tvojih pulena u nekada snažnoj, poštenoj i moralno čistoj srpskoj novinarskoj školi.

Ne aplaudiram nikom iz vlasti kada počinju ili završavaju svoja izlaganja pitanje odkud nekom iz opozicije milioni i milioni na bankovnim računima, jer uvek mi je prva misao – ako je tako , zašto ih zakonski ne gone, ukoliko je to pokraden novac?!

Ali, jednostavno ne mogu da ostanem nem kada neko napada one koji su poput Karića stvarali tamo gde im niko nije bio zaleđe, već njihovo znanje i sposobnost, pa zar nije logičnije pitati ono što je pitao jedan poslanik u Skupštini – zašto bi država kupovala za bilo koju profesiju stanove po 550 evra, ako Karić već dve godine nudi stanove po 500 evra po kvadratu u nikako započetom “Tesla gradu”!

Mirko Stamenković, novinar

 

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime