РУИНА ОД ПРОФЕСИОНАЛНОГ МОРАЛА! (одговор недељнику НИН на текст Недокучива мистерија)

0
2285

Не улазим у оно што НИН тврди да је „Недокучива мистерија“ када је реч о пљачки Србије, што је лако доказиво, али то покушава да убеди читаоца на основу неких тврдњи које личе на распаднуту тканицу, где је тешко похватати крајеве, и својом произвољношћу том тканицом опасују људе који су се доказали и овде, а поготово у свет!

Управо зато сам склон да уђем у полемику са списатељима који немају своју, већ туђу диоптрију и искључиво кроз њу виде сваког иоле успешнијег човека који би Србији пренео бар делић оног што је урадио у „белом свету“! И управо ме они терају да поверујем да није наш проблем у неслободи, већ неморалу медија!

Или, да будем макар за нијансу блажи – у недокучивости оних кои би данас хтели да се представе као новинарски великани, а, заправо, оне старе новинаре, од којих се могао учити занат, доводе до ивице самоубиства што су оставили такве наследнике.

И да не буде забуне. Далеко сам и од помисли да анализирам шта је све понуђено јавности у чланку „Недокучива мистерија“ у последњем броју некад вема цењеног и читаног НИН-а, јер је срамотно да у тој професији данас доминирају они који без трунке срама тврде следеће: „Све што се миче и говори а није у владајућој коалицији, СНС је назвао лоповима и убицама. Ако је тако, зашто министар полиције тврди да нам пада стопа криминала“.

Није ли довољно само једним цитатом избрисати све ово као озбиљну новинску анализу било ког проблема који притиска ово друштва, а да не говорим о криминалу. И ево примера. Негде у последњем пасусу, списатељка каже:“ Показало се и да је Карић веома добар говорник на СНС митинзима и још бољи полтрон Вучићу“. У чему је то криминал, чак и да је истина?!

По НИН- у , скоро необорива теза о расту криминала, зар не ?!

Нађите ми макар једно слово које оправдава смисао наслова не о „Недокучивој мистерији“, већ трунчицу професионалног морала којим се вређа човек који је 11 година провео у политичком изгнанству само зато што је неком запало за око оно што је стварао из доба Броза у породичној гаражи у Пећи, преко низа фирми које је подизао, и увек, што није тешко доказати, помагао само опозиционе странке у време Милошевића, јер се држао девизе: СПС је близу државне касе и може да позајми паре за сваку своју политичку акцију.

У контексту „ оних који су се обогатити увлачећи се у нешто властима“ , Богољуб Карић је стално био на мети управо власти. Јер, када нико није смео и могао да увезе опрему за Мобтел, првог српског,али и југоисточног мобилног провајдера, Карић је као већински ,а не мањински власник подигао Мобтел, који су му отели Динкић и компанија, продали за 1,530 милијарди, што заједно са доприносима и порезима, износи чист приход држави од 1,8 милијарди евра, док је држава у то време, са својим „чистунцима“, продала преко 2000 некада успешних фабрика за 2,2милијарди евра.

Карићу је не само затворена, већ руинирана БКТВ која је могла да се гледа у кругу породице од новорођенчада до прадеде или прабабе! Отета је, тачније – затворена Астра банка, која је у том тренутку имала преко 100 милиона „кеш“ пара у еврима и ником није дуговала ни цент! Затворено је и осигуравајуће друштво. И…

Зашто – „И“? Нема ту никаквог „И“. Карић је под окриљем ноћи морао да спасава главу, отишао у Минск, тамо као „Лукашенков тајкун“ / чудо да се тога још нико није досетио/ изградио 4,5 милиона квадрата стамбеног и пословног простора . И то је , управо ове године, једна легитимна америчка институција која мери вредност светских фирми, а не српска/?/ уврстила „Дана холдинг“ на 23. место међу сто најбољих компанија у свету!

И професионално гледано, зар не звучи бедно и понижавајуће да се људи, који се баве медијима, понашају као да су били само на часовима на којима је градиво посвећено – како слушати „газду“. Отуда није изненађујуће да Карића искључиво виде као „ доброг удварача Вучићу“?! Да нисам васпитаван у медијској школи која је живела од својих зарада, а не од туђе милостиње / тиража „Новости“/ без пардона бих рекао – Европо , спаси нас твојих пулена у некада снажној, поштеној и морално чистој српској новинарској школи.

Не аплаудирам ником из власти када почињу или завршавају своја излагања питање одкуд неком из опозиције милиони и милиони на банковним рачунима, јер увек ми је прва мисао – ако је тако , зашто их законски не гоне, уколико је то покраден новац?!

Али, једноставно не могу да останем нем када неко напада оне који су попут Карића стварали тамо где им нико није био залеђе, већ њихово знање и способност, па зар није логичније питати оно што је питао један посланик у Скупштини – зашто би држава куповала за било коју професију станове по 550 евра, ако Карић већ две године нуди станове по 500 евра по квадрату у никако започетом “Тесла граду”!

Мирко Стаменковић, новинар

 

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име