Родна равноправност: Жена на челу Међународног фонда за одрживи мир и развој

0
2525

У Београду је одржана 18. седница Управног одбора Међународног фонда за одрживи мир и развој (ИФСПД) на којој су разматрана питања из области мира, образовања, науке и иновација.

Вођени принципом поштовања родне равноправности, руководство је предложило три жене чланице Управног одбора за новог председника – Жилдиз Осконбајеву (САД), проф. Др Манану Санаџе (Грузија) и Бисерку Јевтимијевић (Србија), која је добила највише гласова и убудуће ће водити Међународни фонда за одрживи мир и развој (ИФСПД).

Потпредседник и генерални секретар ИФСПД проф. др Елдар Хасанов је изнео податке шта је све урађено од последње седнице Одбора, посебно истакавши отварање филијале ИФСПД у Бугарској, као и отварање нове канцеларије Балканске филијале ИФСПД, те потписивање споразума о партнерству и истраживачким пројектима који су били и биће реализовани током 2019. године.

Донета је одлука да се отвори огранак ИФСПД у Индији и да се на тај начин интензивирају активности ИФСПД у Азији, а проф. др Сангит Варгезе постављен је за директора огранка и новог потпредседника ИФСПД.

Седници је присуствовао и Дејан Ралевић, помоћник министра спољних послова Србије, као и народни посланик Драгомир Ј. Карић, који је 2013. године на заседању Међународног фонда за сарадњу и партнерство Црног и Каспијског мора, како се тада звао ИФСПД, у румунској Констанци апсолутном већином, тајним гласањем, изабран за сталног члана организације.

Током седнице Управног одбора у Београду као нови пуноправни чланови изабрани су Кристина Бригс (Велика Британија), Људмила Журављева (Русија), Бесник Лескај (Албанија), Вафа Вејсалова (Азербејџан), Саид Адил Гилани (Пакистан), проф. др Џон Мареска (САД), Александра Манасијевић (Србија), а као правно лице адвокатска компанија „Кривцов и Партнери“ (Руска Федерација).

За почасног члана изабран је Филип Вујановић (Црна Гора), а за члана Управног одбора проф. др Сабахудин Хаџиалић (Босна и Херцеговина).

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име