Откривена биста Јевгенију Примакову, пријатељу Србије и добитнику Карић награде

0
2525
rpt

У Руском дому у Београду бисту бившег премијера и министра спољних послова Русије Јевгенија Примакова открили су његова супруга Ирина Примакова и вајар Андреј Тиртишников, члан руске Академије уметности.

Свечаности у знак сећања на великог пријатеља српског народа присуствовали су председник Србије Александар Вучић, Сергеј Степашин, бивши председник Владе Руске Федерације и председник Императорског православног палестинског друштва, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министар одбране Александар Вулин, градоначелник Београда Зоран Радојичић, амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко, народни посланик Драгомир Ј. Карић, руководилац дирекције Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду Елеонора Митрофанова и многе друге личности из јавног и политичког живота.

 

Јевгениј Примаков је био научник, члан Председништва Руске академије наука, члан Председничког савета Руске Федерације за науку и образовање, али највише је упамћен као политичар. Стекао је репутацију чврстог али прагматичног борца за руске интересе. Оштро се противио ширењу НАТО заступајући идеју да Русија, Кина и Индија заједничким деловањем требају да представљају контратежу САД.

Гест који га посебно везује за Србију датиран је на 24. март 1999. године. Тог дана је летео у званичну посету Вашингтону када је изнад Атланског океана сазнао да је почело бомбардовање наше земље. Одмах је наредио да се авион врати у Москву.

– Иако нисмо тада спашени, видимо данас колико је то било далековидо. Тај корак је значио потпуни заокрет у спољној политици Русије, чији приоритети имају практичну примену у активности данашње генерације руских политичара – истакао је председник Вучић.

Председник је рекао да је Примаков бранио националне интересе у тренуцима када су постојале минималне шансе:

– Снага Русије тада и данас није за поређење. Ипак и у таквим условима је радио све што је могао да заштити Русију и био је сигуран у њен повратак на светску сцену.

У телеграму саучешћа које је министар спољних послова Србије Ивица Дачић упутио 2015. године поводом смрти Јевгенија Примакова, између осталог, написао је да је Примаков показао у тешким тренуцима за Србију оно што могу само великани – како је довољан један гест који ће служити као путоказ будућим поколењима.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић је подсетио да је његову породицу везивало искрено пријатељство са академиком Јевгенијем Примаковим и да је он био добитник чувене награде „Браћа Карић“. Подсетио је и на то да је славни руски дипломата имао звање почасног доктора БК универзитета и да се увек радо одазивао позивима да дође у Србију и да буде гостујући професор на високошколској установи коју су основали браћа Карић.

Примаков је 2011. године приликом примања награде „Браћа Карић“ рекао да је њему и његовим колегама посебно важно то што породица Карић чини све што је могуће за јачање пријатељства и сарадње између Србије и Русије.

 

– Прошло је 13 година од када сам добио први пут ову награду, а сада после 13 година добијам по други пут ово значајно признање и мислим да ће од сада 13 бити мој срећан број. Знате, увек постоји нешто што човек мора по службеној дужности да уради, а дешава се и да је то нешто што вам ниј по вољи. А дешава се и тако, као што је то био случај са судбином Србије, Косова, БиХ – да сам с великом вољом чинио све што је у мојој моћи за српски народ. Тада се поклопило и то што сам чинио по службеној дужности и то што сам осећао срцем – нагласио је тада Примаков.

Недавно, крајем октобра, у близини зграде руског Министарства спољних послова откривен је споменик Јевгенију Примакову, а на церемонији је председник Русије Владимир Путин рекао да се Примакова многи у земљи и свету сећају с поштовањем и да су свесни његове јединствености, талента и мудрости.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име