Карић: Србија и Индија спремне за јачу привредну сарадњу

0
2487

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић састала се са министром спољних послова Републике Индије Субрамањаном Џаишанкаром, са којим је разговарала о унапређењу парламентарних и укупних билатералних односа, као и могућности унапређења економске сарадње.

Састанку је присуствовао и народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Перламентарне групе пријатељства са Индијом, а током разговора је истакнуто су односи две државе без отворених питања, уз пуно међусобно уважавање и подршку, и подсетила да је прошле године обележена 70. годишњица од успостављања дипломатских односа.

Гојковић је истакла да две државе везује и сарадња утемељена у Покрету несврстаних земаља, подсећајући да је оснивачка скупштина 1961. године одржана управо у Дому Народне скупштине, као и да су односи у актуелном времену интензивирани након посете тадашњег председника Владе, а сада председника Србије Александра Вучића Индији 2017. године.

Председница Народне скупштине Србије је захвалила Индији што поштује територијални интегритет и суверенитет Србије. Она је рекла да је парламентарни ниво сарадње важан за унапређење билатералних односа и да је након дуго времена дошло до посете председника Горњег дома Парламента Индије Венкаја Наидуа Србији, као и председника Дома народа Ома Бирла, што је значајан корак напред у развоју парламентарних односа.

Министар спољних послова Индије је нагласио да постоји добар основ за развој економске сарадње, која је важан аспект у укупним односима, и указао да индијске компаније улажу у производњу и склапање трактора, ИТ парк, производњу хране, као и да је могуће додатно развити пословну сарадњу, посебно имајући у виду економски напредак који је Србија остварила у протеклим годинама.

– Србија и Индија су традиционално пријатељске државе и, као што су рекли предсдница Маја Гојковић и министар Џаишанкар, обе државе су веома спремне да ојачају привредну сарадњу на свим нивоима. Зато су важни овакви сусрети који ће подржати настојања председника Александра Вучића да Србија развија сарадњу са државама које не само што желе да инвестирају у нашу земљу већ и чије велико тржиште, какво је индијско, даје прилику за пласман наших производа – истакао је народни посланик Драгомир Ј. Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име