Otkrivena bista Jevgeniju Primakovu, prijatelju Srbije i dobitniku Karić nagrade

0
2344
rpt

U Ruskom domu u Beogradu bistu bivšeg premijera i ministra spoljnih poslova Rusije Jevgenija Primakova otkrili su njegova supruga Irina Primakova i vajar Andrej Tirtišnikov, član ruske Akademije umetnosti.

Svečanosti u znak sećanja na velikog prijatelja srpskog naroda prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Sergej Stepašin, bivši predsednik Vlade Ruske Federacije i predsednik Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, narodni poslanik Dragomir J. Karić, rukovodilac direkcije Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu Eleonora Mitrofanova i mnoge druge ličnosti iz javnog i političkog života.

 

Jevgenij Primakov je bio naučnik, član Predsedništva Ruske akademije nauka, član Predsedničkog saveta Ruske Federacije za nauku i obrazovanje, ali najviše je upamćen kao političar. Stekao je reputaciju čvrstog ali pragmatičnog borca za ruske interese. Oštro se protivio širenju NATO zastupajući ideju da Rusija, Kina i Indija zajedničkim delovanjem trebaju da predstavljaju kontratežu SAD.

Gest koji ga posebno vezuje za Srbiju datiran je na 24. mart 1999. godine. Tog dana je leteo u zvaničnu posetu Vašingtonu kada je iznad Atlanskog okeana saznao da je počelo bombardovanje naše zemlje. Odmah je naredio da se avion vrati u Moskvu.

– Iako nismo tada spašeni, vidimo danas koliko je to bilo dalekovido. Taj korak je značio potpuni zaokret u spoljnoj politici Rusije, čiji prioriteti imaju praktičnu primenu u aktivnosti današnje generacije ruskih političara – istakao je predsednik Vučić.

Predsednik je rekao da je Primakov branio nacionalne interese u trenucima kada su postojale minimalne šanse:

– Snaga Rusije tada i danas nije za poređenje. Ipak i u takvim uslovima je radio sve što je mogao da zaštiti Rusiju i bio je siguran u njen povratak na svetsku scenu.

U telegramu saučešća koje je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio 2015. godine povodom smrti Jevgenija Primakova, između ostalog, napisao je da je Primakov pokazao u teškim trenucima za Srbiju ono što mogu samo velikani – kako je dovoljan jedan gest koji će služiti kao putokaz budućim pokolenjima.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić je podsetio da je njegovu porodicu vezivalo iskreno prijateljstvo sa akademikom Jevgenijem Primakovim i da je on bio dobitnik čuvene nagrade „Braća Karić“. Podsetio je i na to da je slavni ruski diplomata imao zvanje počasnog doktora BK univerziteta i da se uvek rado odazivao pozivima da dođe u Srbiju i da bude gostujući profesor na visokoškolskoj ustanovi koju su osnovali braća Karić.

Primakov je 2011. godine prilikom primanja nagrade „Braća Karić“ rekao da je njemu i njegovim kolegama posebno važno to što porodica Karić čini sve što je moguće za jačanje prijateljstva i saradnje između Srbije i Rusije.

 

– Prošlo je 13 godina od kada sam dobio prvi put ovu nagradu, a sada posle 13 godina dobijam po drugi put ovo značajno priznanje i mislim da će od sada 13 biti moj srećan broj. Znate, uvek postoji nešto što čovek mora po službenoj dužnosti da uradi, a dešava se i da je to nešto što vam nij po volji. A dešava se i tako, kao što je to bio slučaj sa sudbinom Srbije, Kosova, BiH – da sam s velikom voljom činio sve što je u mojoj moći za srpski narod. Tada se poklopilo i to što sam činio po službenoj dužnosti i to što sam osećao srcem – naglasio je tada Primakov.

Nedavno, krajem oktobra, u blizini zgrade ruskog Ministarstva spoljnih poslova otkriven je spomenik Jevgeniju Primakovu, a na ceremoniji je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da se Primakova mnogi u zemlji i svetu sećaju s poštovanjem i da su svesni njegove jedinstvenosti, talenta i mudrosti.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime