Rodna ravnopravnost: Žena na čelu Međunarodnog fonda za održivi mir i razvoj

0
2297

U Beogradu je održana 18. sednica Upravnog odbora Međunarodnog fonda za održivi mir i razvoj (IFSPD) na kojoj su razmatrana pitanja iz oblasti mira, obrazovanja, nauke i inovacija.

Vođeni principom poštovanja rodne ravnopravnosti, rukovodstvo je predložilo tri žene članice Upravnog odbora za novog predsednika – Žildiz Oskonbajevu (SAD), prof. Dr Mananu Sanadže (Gruzija) i Biserku Jevtimijević (Srbija), koja je dobila najviše glasova i ubuduće će voditi Međunarodni fonda za održivi mir i razvoj (IFSPD).

Potpredsednik i generalni sekretar IFSPD prof. dr Eldar Hasanov je izneo podatke šta je sve urađeno od poslednje sednice Odbora, posebno istakavši otvaranje filijale IFSPD u Bugarskoj, kao i otvaranje nove kancelarije Balkanske filijale IFSPD, te potpisivanje sporazuma o partnerstvu i istraživačkim projektima koji su bili i biće realizovani tokom 2019. godine.

Doneta je odluka da se otvori ogranak IFSPD u Indiji i da se na taj način intenziviraju aktivnosti IFSPD u Aziji, a prof. dr Sangit Vargeze postavljen je za direktora ogranka i novog potpredsednika IFSPD.

Sednici je prisustvovao i Dejan Ralević, pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije, kao i narodni poslanik Dragomir J. Karić, koji je 2013. godine na zasedanju Međunarodnog fonda za saradnju i partnerstvo Crnog i Kaspijskog mora, kako se tada zvao IFSPD, u rumunskoj Konstanci apsolutnom većinom, tajnim glasanjem, izabran za stalnog člana organizacije.

Tokom sednice Upravnog odbora u Beogradu kao novi punopravni članovi izabrani su Kristina Brigs (Velika Britanija), Ljudmila Žuravljeva (Rusija), Besnik Leskaj (Albanija), Vafa Vejsalova (Azerbejdžan), Said Adil Gilani (Pakistan), prof. dr Džon Mareska (SAD), Aleksandra Manasijević (Srbija), a kao pravno lice advokatska kompanija „Krivcov i Partneri“ (Ruska Federacija).

Za počasnog člana izabran je Filip Vujanović (Crna Gora), a za člana Upravnog odbora prof. dr Sabahudin Hadžialić (Bosna i Hercegovina).

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime