Карић: Са Турском имамо одличну сарадњу

0
2256

Амбасадор Турске у Београду Танџу Билгич приредио је пријем поводом 96 година од формирања Републике Турске и 140 година од успостављања дипломатских односа са Србијом.

Он је у поздравном говору истакао да су односи између две државе достигли највиши ниво, те да се резултати огледају на сваком кораку. Захвалио се српским властима на организовању изузетно успешне посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Амбасадор је кроз бројке представио повезаност Турске и Србије.

– Током недавне посете председника Ердогана Србији отворено је шест турских компанија које су уложиле 109 милиона евра и тиме су турске инвестиције у Србији повећане на 200 милиона евра. Турске компаније у Србији запошљавају 8.000 радника. Трговинска размена између Турске и Србије прошле године достигла је вредност од 1,2 милијарде евра. Наш краткорочни циљ је да достигнемо две милијарде долара, а дугорочни пет милијарди долара – рекао је Билгич.

Додао је да је ТИКА у Србији до сада реализовала 257 пројеката и да су тренутно 163 српска студента стипендирана на универзитетима у Турској. Нагласио је да је прошле године 225.000 српских туриста посетило Турску, а да је више од 100.000 Турака посетило Србију.

Свечаности у хотелу Хајат присуствовали су министри Александар Антић, Расим Љајић, Зоран Ђорђевић, затим потпредседник Извршног одбора Главног Одбора Покрета Снага Србије – Богољуб Карић Милош Вучинић, бројни представници дипломатског кора и личности из јавног живота.

Народни посланик Драгомир Карић, заменик председника Покрета Снага Србије – Богољуб Карић и члан Парламентарне групе пријатељства са Турском у Народној скупштини Србије, каже да су добри билатерални односи са Турском од великог значаја за Србију.

– Сви подаци које је амбасадор Билгич изнео јасно указују да су чврсти односи које су успоставили председници Србије и Турске Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган дали одличне резултате. Сарадња може да се развија у више праваца, а један је и улагање турских бизнисмена у бањски туризам у Србији, што је и председник Вучић апострофирао приликом посете председника Ердогана. Народна посланица Миланка Карић и ја ћемо се увек трудити да кроз народну дипломатију помажемо да се остваре стратешки циљеви државног врха Србије, баш као што ће сви чланови породице Карић са Богољубом Карићем на челу, свако у свом домену деловања, и даље доприносити афирмисању наше Србије у свету – нагласио је народни посланик Драгомир Ј. Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име