Карић: Српске млекаре од сурутке могу правити струју и гориво за кола

0
2483

Уместо да млекаре тоне и тоне сурутке избацују у реке и потоке и тако загађују екосистем, убудуће ће моћи да тај проблем реше тако што ће сурутку давати у постројења у којима ће се од ње производити биогас, електрична енергија или метангас.

Управо тако, чак ће аутомобили уместо бензина користити прерађену сурутку! Ово већ постоји у свету, а колики је значај свега тога за Србију, српску индустрију и српску екологију објаснио је др Зоран Зимоњић из Тигер Еко групе са колегама из холандске компаније Јунико на презентацији у Регионалној привредној комори Краљево.

Представљању постројења за производњу биогаса и метангаса добијених од сурутке присуствовао је и народни посланик Драгомир Ј. Карић, потпредседник Удружења индустријалаца и предузетника Србије и један од оснивача БК групе.

– Максимално ћу се потрудити да буде што више оваквих презентација широм Србије како наши млекари не би и убудуће бацали сурутку у реке и канале и тако загађивали околину. Желим да поручим свим произвођачима млека да од овога могу да имају користи – рекао је Карић након презентације и додао:

– Ова постројења су у потпуности исплатива чим можете да вратите инвестицију за две године. Потребна је добра организација. Лако је направити фабрику и постројења. Треба прво разговарати са произвођачима млека, па са прерађивачима млечних производа, односно млекарама. Они би требало да дају бесплатно ту сировину, односно сурутку. Шта тиме добијају? Неће имати проблема са инспекцијским службама, неће плаћати казне, неће загађивати средину… Најважније је да се направи прво такво постројење у Србији. Онда ће остали видети. Како каже пословица: „Боље једном да видимо него сто пута да слушамо причу“ – нагласио је Драгомир Ј. Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име