Karić: Srpske mlekare od surutke mogu praviti struju i gorivo za kola

0
2488

Umesto da mlekare tone i tone surutke izbacuju u reke i potoke i tako zagađuju ekosistem, ubuduće će moći da taj problem reše tako što će surutku davati u postrojenja u kojima će se od nje proizvoditi biogas, električna energija ili metangas.

Upravo tako, čak će automobili umesto benzina koristiti prerađenu surutku! Ovo već postoji u svetu, a koliki je značaj svega toga za Srbiju, srpsku industriju i srpsku ekologiju objasnio je dr Zoran Zimonjić iz Tiger Eko grupe sa kolegama iz holandske kompanije Juniko na prezentaciji u Regionalnoj privrednoj komori Kraljevo.

Predstavljanju postrojenja za proizvodnju biogasa i metangasa dobijenih od surutke prisustvovao je i narodni poslanik Dragomir J. Karić, potpredsednik Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije i jedan od osnivača BK grupe.

– Maksimalno ću se potruditi da bude što više ovakvih prezentacija širom Srbije kako naši mlekari ne bi i ubuduće bacali surutku u reke i kanale i tako zagađivali okolinu. Želim da poručim svim proizvođačima mleka da od ovoga mogu da imaju koristi – rekao je Karić nakon prezentacije i dodao:

– Ova postrojenja su u potpunosti isplativa čim možete da vratite investiciju za dve godine. Potrebna je dobra organizacija. Lako je napraviti fabriku i postrojenja. Treba prvo razgovarati sa proizvođačima mleka, pa sa prerađivačima mlečnih proizvoda, odnosno mlekarama. Oni bi trebalo da daju besplatno tu sirovinu, odnosno surutku. Šta time dobijaju? Neće imati problema sa inspekcijskim službama, neće plaćati kazne, neće zagađivati sredinu… Najvažnije je da se napravi prvo takvo postrojenje u Srbiji. Onda će ostali videti. Kako kaže poslovica: „Bolje jednom da vidimo nego sto puta da slušamo priču“ – naglasio je Dragomir J. Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime