Karić: Sa Turskom imamo odličnu saradnju

0
2245

Ambasador Turske u Beogradu Tandžu Bilgič priredio je prijem povodom 96 godina od formiranja Republike Turske i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Srbijom.

On je u pozdravnom govoru istakao da su odnosi između dve države dostigli najviši nivo, te da se rezultati ogledaju na svakom koraku. Zahvalio se srpskim vlastima na organizovanju izuzetno uspešne posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Ambasador je kroz brojke predstavio povezanost Turske i Srbije.

– Tokom nedavne posete predsednika Erdogana Srbiji otvoreno je šest turskih kompanija koje su uložile 109 miliona evra i time su turske investicije u Srbiji povećane na 200 miliona evra. Turske kompanije u Srbiji zapošljavaju 8.000 radnika. Trgovinska razmena između Turske i Srbije prošle godine dostigla je vrednost od 1,2 milijarde evra. Naš kratkoročni cilj je da dostignemo dve milijarde dolara, a dugoročni pet milijardi dolara – rekao je Bilgič.

Dodao je da je TIKA u Srbiji do sada realizovala 257 projekata i da su trenutno 163 srpska studenta stipendirana na univerzitetima u Turskoj. Naglasio je da je prošle godine 225.000 srpskih turista posetilo Tursku, a da je više od 100.000 Turaka posetilo Srbiju.

Svečanosti u hotelu Hajat prisustvovali su ministri Aleksandar Antić, Rasim Ljajić, Zoran Đorđević, zatim potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog Odbora Pokreta Snaga Srbije – Bogoljub Karić Miloš Vučinić, brojni predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz javnog života.

Narodni poslanik Dragomir Karić, zamenik predsednika Pokreta Snaga Srbije – Bogoljub Karić i član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Turskom u Narodnoj skupštini Srbije, kaže da su dobri bilateralni odnosi sa Turskom od velikog značaja za Srbiju.

– Svi podaci koje je ambasador Bilgič izneo jasno ukazuju da su čvrsti odnosi koje su uspostavili predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan dali odlične rezultate. Saradnja može da se razvija u više pravaca, a jedan je i ulaganje turskih biznismena u banjski turizam u Srbiji, što je i predsednik Vučić apostrofirao prilikom posete predsednika Erdogana. Narodna poslanica Milanka Karić i ja ćemo se uvek truditi da kroz narodnu diplomatiju pomažemo da se ostvare strateški ciljevi državnog vrha Srbije, baš kao što će svi članovi porodice Karić sa Bogoljubom Karićem na čelu, svako u svom domenu delovanja, i dalje doprinositi afirmisanju naše Srbije u svetu – naglasio je narodni poslanik Dragomir J. Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime