Пушков понудио Народној скупштини формирање међупарламентарне Комисије са Руском Думом

0
2201

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић, састао се у Дому Народне скупштине са председником Одбора за међународне послове Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Алексејем Пушковим.

Потпредседник Арсић рекао је да Србија и Русија имају изузетну сарадњу, на највишем државном нивоу и пријатељске односе који се, пре свега, потврђују кроз став Русије према статусу Косова и Метохије. Простора за унапређење односа увек има, рекао је Арсић и нагласио да је неопходно наставити са развијањем сарадње два парламента. Да међупарламентарној сарадњи треба дати посебан значај сложио се Пушков. Он је тим поводом делегацији Србије изнео предлог да Русија и Србија формирају међупарламентарну Комисију. Такав вид сарадње Руска Дума има са Италијом, Француском, Индијом и Кином. Међупарламентарне комисије заседају једном годишње, на челу делегација су председници парламената и расправља се о темема од највишег значаја за односе две земље, прецизирао је Пушков.
image-798a6fe2fccaa7ee25e4b6639042000f210690135254505070833e96f5f1510b-V
„То би дало додатни подстицај и тежину нашој међупарламентарној сарадњи“, рекао је Пушков.

Говорећи о санкцијама које је Европска унија увела Русији у јуну 2014. године, Пушков је рекао да је Србија једна од ретких земаља која није подржала увођење санкција, и изразио наду да ће Русија имати подршку Србије када се у јануару 2016. године буде одлучивало о њиховом укидању. Русија такође очекује подршку Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а у Хелсинкију, на којој ће представити два нацрта резолуције, Резолуцију о супротстављању неонацизму и Резолуцију о укидању санкција ЕУ Русији. Он је истакао да је за Русију приоритет поштовање Минског споразума и нормализација ситуације на истоку Украјине, што је предуслов за отпочињање процеса укидања санкција.

Потпредседник Арсић нагласио је да је став Србије да се сви проблеми морају решавати дијалогом, а не санкцијама.

Пушков се осврнуо и на добру сарадњу коју Руска делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе има са делегацијом Народне скупштине, коју предводи Александра Ђуровић. Он је додао и да кандидат Србије за генералног секретара ПССЕ може да рачуна на подршку Русије.

image-d76aa62cdd40f1f8403d9cd983059c3c0eb0be8bf135a6830c3f7b09f3ecf810-V

Чланови Одбора за спољне послове Народне скупштине састали су се данас са делегацијом Одбора за међународне послове Државне Думе Руске Федерације, коју предводи председник Одбора Алексеј Пушков.

У разговору је оцењено да су односи Народне скупштине и Државне Думе Руске Федерације на највишем нивоу.

Председница Одбора за спољне послове Александра Ђуровић истакла је да у српском друштву постоји консензус по питању чланства у Европској унији и да Влада и Народна скупштина зато и спроводе реформе које ће довести до тог циља, а чија реализација ни на који начин неће угрозити односе Србије и Руске Федерације. Она је изразила захвалност што Србија не трпи никакве притиске Руске Федерације по овом питању и оценила да ће уласком Србије у ЕУ, Русија имати пријатеља и поузданог парнера. Говорећи о санкцијама Европске уније према Руској Федерацији, Ђуровић је поновила да Србија није, нити ће уводити санкције Русији и да Народна скупштина у потпуности подржава овакав став Владе. Она је поновила да је делегација Народне скупштине у ПССЕ имала јединствен став поводом оспоравања мандата Руске Федерације у овој организацији и остаје при ставу да је таква одлука у супротности са демократским принципима на којима почива Савет Европе. Она је још једном захвалила на руској подршци Србији по питању Косова, посебно подршци коју јој пружа у Уједињеним нацијама.

image-844841701eba07bf0fb086706f9ffea2117079a441d2ab7847c483556f10e819-V

Разговору су присуствовали, поред председнице Одбора за спољне послове Александре Ђуровић и народни посланици Марија Обрадовић, Дијана Вукомановић, Љубиша Стојмировић, Борислав Ковачевић, Драгомир Карић и Душица Стојковић, а у делегацији Одбора за међународне послове Државне Думе Руске Федерације, поред председника Алексеја Пушкова, били су и Светлана Журова, први потпредседник Одбора и Франц Клинчевич, члан Одбора за одбрамбену политику.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име