Чланови Одбора за спољне послове разговарали са делегацијом Одбора за међународне послове Државне Думе Руске Фредерације

0
1995

Чланови Одбора за спољне послове Народне скупштине састали су се данас са делегацијом Одбора за међународне послове Државне Думе Руске Федерације, коју предводи председник Одбора Алексеј Пушков.

У разговору је оцењено да су односи Народне скупштине и Државне Думе Руске Федерације на највишем нивоу.

Разговору су присуствовали, поред председнице Одбора за спољне послове Александре Ђуровић и народни посланици Марија Обрадовић, Дијана Вукомановић, Љубиша Стојмировић, Борислав Ковачевић, Драгомир Карић и Душица Стојковић, а у делегацији Одбора за међународне послове Државне Думе Руске Федерације, поред председника Алексеја Пушкова, били су и Светлана Журова, први потпредседник Одбора и Франц Клинчевич, члан Одбора за одбрамбену политику.

Председница Одбора за спољне послове Александра Ђуровић истакла је да у српском друштву постоји консензус по питању чланства у Европској унији и да Влада и Народна скупштина зато и спроводе реформе које ће довести до тог циља, а чија реализација ни на који начин неће угрозити односе Србије и Руске Федерације. Она је изразила захвалност што Србија не трпи никакве притиске Руске Федерације по овом питању и оценила да ће уласком Србије у ЕУ, Русија имати пријатеља и поузданог парнера. Говорећи о санкцијама Европске уније према Руској Федерацији, Ђуровић је поновила да Србија није, нити ће уводити санкције Русији и да Народна скупштина у потпуности подржава овакав став Владе. Она је поновила да је делегација Народне скупштине у ПССЕ имала јединствен став поводом оспоравања мандата Руске Федерације у овој организацији и остаје при ставу да је таква одлука у супротности са демократским принципима на којима почива Савет Европе. Она је још једном захвалила на руској подршци Србији по питању Косова, посебно подршци коју јој пружа у Уједињеним нацијама.

Председница Одбора за спољне послове истакла је и да се наши народи са поносом сећају борбе против фашизма, о чему сведочи и присуство председника Руске Федерације војној паради у Београду, којом је обележено 70 година од ослобођења Београда, али и присуство председника Србије и припадника наше војске на недавно одржаној паради у Москви. Она је изразила уверење да ће робна размена две земље расти, да ће руске компаније улагати у Србију, али и да ће се реализовати и неки од пројеката у области енергетике. Ђуровић је додала и да Посланичка група пријатељства са Русијом у Народној скупштини броји 127 чланова, што говори о заинтересованости народних посланика за сарадњу са руским колегама.

image-844841701eba07bf0fb086706f9ffea2117079a441d2ab7847c483556f10e819-V

Председник Одбора за међународне послове Државне Думе Руске Федерације Алексеј Пушков је истакао да је сарадња Србије и Русије веома интензивна на свим нивоима, високо оценивши парламентарне контакте и сарадњу, посебно имајући у виду смањење руских парламентарних контаката са колегама у Европи. Он је обавестио чланове Одбора за спољне послове Народне скупштине о иницијативи Државне Думе за формирањем међупарламентарне комисије, која би односе два парламента учинила још интензивнијим и омогућила да се на агенди нађу питања о сарадњи на свим нивоима. Он је изразио наду да ће до званичног формирања овакве комисије доћи у најкраћем року и да ће већ на јесен Државна Дума бити у могућности да угости српске колеге. Он је позитивно оценио став Србије да ће бити поуздан партнер Русији у моменту када постане члан Европске уније. По питању сарадње две земље у међународним организацијама, Пушков је навео да ће Русија подржати кандидатуру Србије на функцију генералног секретара ПС Савета Европе и затражио подршку српске делегације у ПС ОЕБС за нацрте две резолуције, које ће Русија поднети на наредном заседању, а које се односе на спречавање нацизма и на укидање санкција за парламентарце.

Пушков је оценио да међупарламентарна комисија на својој агенди, поред парламентарних тема, сигурно може имати и теме које се односе на енергетске пројекте, робну и трговинску размену две земље и позвао Србију да искористи могућности за пласман, посебно пољопривредних производа у Русију, јер Русија неће одустати од ембарга на пољопривредне производе из Европске уније.

Председница Одбора за спољне послове Народне скупштине поздравила је иницијативну за формирање међупарламентарне комисије и захвалила на подршци Русије српској кандидатури за генералног секретара ПССЕ.

Чланица Одбора за спољне послове и шеф делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС Дијана Вукомановић истакла је да ће колеге из српске делегације у овој организацији гласати за нацрте резолуција према својој савести и политичком убеђењу. Она је навела и да је Србија у прошлости платила високу цену својих ставова, као и да је веома свесна своје одговорности за стабилност и мир на Балкану, али и свеукупних евроатлантских и евроазијских односа.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име