Članovi Odbora za spoljne poslove razgovarali sa delegacijom Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Frederacije

0
1767

Članovi Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine sastali su se danas sa delegacijom Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Federacije, koju predvodi predsednik Odbora Aleksej Puškov.

U razgovoru je ocenjeno da su odnosi Narodne skupštine i Državne Dume Ruske Federacije na najvišem nivou.

Razgovoru su prisustvovali, pored predsednice Odbora za spoljne poslove Aleksandre Đurović i narodni poslanici Marija Obradović, Dijana Vukomanović, Ljubiša Stojmirović, Borislav Kovačević, Dragomir Karić i Dušica Stojković, a u delegaciji Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Federacije, pored predsednika Alekseja Puškova, bili su i Svetlana Žurova, prvi potpredsednik Odbora i Franc Klinčevič, član Odbora za odbrambenu politiku.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović istakla je da u srpskom društvu postoji konsenzus po pitanju članstva u Evropskoj uniji i da Vlada i Narodna skupština zato i sprovode reforme koje će dovesti do tog cilja, a čija realizacija ni na koji način neće ugroziti odnose Srbije i Ruske Federacije. Ona je izrazila zahvalnost što Srbija ne trpi nikakve pritiske Ruske Federacije po ovom pitanju i ocenila da će ulaskom Srbije u EU, Rusija imati prijatelja i pouzdanog parnera. Govoreći o sankcijama Evropske unije prema Ruskoj Federaciji, Đurović je ponovila da Srbija nije, niti će uvoditi sankcije Rusiji i da Narodna skupština u potpunosti podržava ovakav stav Vlade. Ona je ponovila da je delegacija Narodne skupštine u PSSE imala jedinstven stav povodom osporavanja mandata Ruske Federacije u ovoj organizaciji i ostaje pri stavu da je takva odluka u suprotnosti sa demokratskim principima na kojima počiva Savet Evrope. Ona je još jednom zahvalila na ruskoj podršci Srbiji po pitanju Kosova, posebno podršci koju joj pruža u Ujedinjenim nacijama.

Predsednica Odbora za spoljne poslove istakla je i da se naši narodi sa ponosom sećaju borbe protiv fašizma, o čemu svedoči i prisustvo predsednika Ruske Federacije vojnoj paradi u Beogradu, kojom je obeleženo 70 godina od oslobođenja Beograda, ali i prisustvo predsednika Srbije i pripadnika naše vojske na nedavno održanoj paradi u Moskvi. Ona je izrazila uverenje da će robna razmena dve zemlje rasti, da će ruske kompanije ulagati u Srbiju, ali i da će se realizovati i neki od projekata u oblasti energetike. Đurović je dodala i da Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom u Narodnoj skupštini broji 127 članova, što govori o zainteresovanosti narodnih poslanika za saradnju sa ruskim kolegama.

image-844841701eba07bf0fb086706f9ffea2117079a441d2ab7847c483556f10e819-V

Predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Federacije Aleksej Puškov je istakao da je saradnja Srbije i Rusije veoma intenzivna na svim nivoima, visoko ocenivši parlamentarne kontakte i saradnju, posebno imajući u vidu smanjenje ruskih parlamentarnih kontakata sa kolegama u Evropi. On je obavestio članove Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine o inicijativi Državne Dume za formiranjem međuparlamentarne komisije, koja bi odnose dva parlamenta učinila još intenzivnijim i omogućila da se na agendi nađu pitanja o saradnji na svim nivoima. On je izrazio nadu da će do zvaničnog formiranja ovakve komisije doći u najkraćem roku i da će već na jesen Državna Duma biti u mogućnosti da ugosti srpske kolege. On je pozitivno ocenio stav Srbije da će biti pouzdan partner Rusiji u momentu kada postane član Evropske unije. Po pitanju saradnje dve zemlje u međunarodnim organizacijama, Puškov je naveo da će Rusija podržati kandidaturu Srbije na funkciju generalnog sekretara PS Saveta Evrope i zatražio podršku srpske delegacije u PS OEBS za nacrte dve rezolucije, koje će Rusija podneti na narednom zasedanju, a koje se odnose na sprečavanje nacizma i na ukidanje sankcija za parlamentarce.

Puškov je ocenio da međuparlamentarna komisija na svojoj agendi, pored parlamentarnih tema, sigurno može imati i teme koje se odnose na energetske projekte, robnu i trgovinsku razmenu dve zemlje i pozvao Srbiju da iskoristi mogućnosti za plasman, posebno poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, jer Rusija neće odustati od embarga na poljoprivredne proizvode iz Evropske unije.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine pozdravila je inicijativnu za formiranje međuparlamentarne komisije i zahvalila na podršci Rusije srpskoj kandidaturi za generalnog sekretara PSSE.

Članica Odbora za spoljne poslove i šef delegacije Narodne skupštine u PS OEBS Dijana Vukomanović istakla je da će kolege iz srpske delegacije u ovoj organizaciji glasati za nacrte rezolucija prema svojoj savesti i političkom ubeđenju. Ona je navela i da je Srbija u prošlosti platila visoku cenu svojih stavova, kao i da je veoma svesna svoje odgovornosti za stabilnost i mir na Balkanu, ali i sveukupnih evroatlantskih i evroazijskih odnosa.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime