Puškov ponudio Narodnoj skupštini formiranje međuparlamentarne Komisije sa Ruskom Dumom

0
2053

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, sastao se u Domu Narodne skupštine sa predsednikom Odbora za međunarodne poslove Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Aleksejem Puškovim.

Potpredsednik Arsić rekao je da Srbija i Rusija imaju izuzetnu saradnju, na najvišem državnom nivou i prijateljske odnose koji se, pre svega, potvrđuju kroz stav Rusije prema statusu Kosova i Metohije. Prostora za unapređenje odnosa uvek ima, rekao je Arsić i naglasio da je neophodno nastaviti sa razvijanjem saradnje dva parlamenta. Da međuparlamentarnoj saradnji treba dati poseban značaj složio se Puškov. On je tim povodom delegaciji Srbije izneo predlog da Rusija i Srbija formiraju međuparlamentarnu Komisiju. Takav vid saradnje Ruska Duma ima sa Italijom, Francuskom, Indijom i Kinom. Međuparlamentarne komisije zasedaju jednom godišnje, na čelu delegacija su predsednici parlamenata i raspravlja se o temema od najvišeg značaja za odnose dve zemlje, precizirao je Puškov.
image-798a6fe2fccaa7ee25e4b6639042000f210690135254505070833e96f5f1510b-V
„To bi dalo dodatni podsticaj i težinu našoj međuparlamentarnoj saradnji“, rekao je Puškov.

Govoreći o sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji u junu 2014. godine, Puškov je rekao da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nije podržala uvođenje sankcija, i izrazio nadu da će Rusija imati podršku Srbije kada se u januaru 2016. godine bude odlučivalo o njihovom ukidanju. Rusija takođe očekuje podršku Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Helsinkiju, na kojoj će predstaviti dva nacrta rezolucije, Rezoluciju o suprotstavljanju neonacizmu i Rezoluciju o ukidanju sankcija EU Rusiji. On je istakao da je za Rusiju prioritet poštovanje Minskog sporazuma i normalizacija situacije na istoku Ukrajine, što je preduslov za otpočinjanje procesa ukidanja sankcija.

Potpredsednik Arsić naglasio je da je stav Srbije da se svi problemi moraju rešavati dijalogom, a ne sankcijama.

Puškov se osvrnuo i na dobru saradnju koju Ruska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ima sa delegacijom Narodne skupštine, koju predvodi Aleksandra Đurović. On je dodao i da kandidat Srbije za generalnog sekretara PSSE može da računa na podršku Rusije.

image-d76aa62cdd40f1f8403d9cd983059c3c0eb0be8bf135a6830c3f7b09f3ecf810-V

Članovi Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine sastali su se danas sa delegacijom Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Federacije, koju predvodi predsednik Odbora Aleksej Puškov.

U razgovoru je ocenjeno da su odnosi Narodne skupštine i Državne Dume Ruske Federacije na najvišem nivou.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović istakla je da u srpskom društvu postoji konsenzus po pitanju članstva u Evropskoj uniji i da Vlada i Narodna skupština zato i sprovode reforme koje će dovesti do tog cilja, a čija realizacija ni na koji način neće ugroziti odnose Srbije i Ruske Federacije. Ona je izrazila zahvalnost što Srbija ne trpi nikakve pritiske Ruske Federacije po ovom pitanju i ocenila da će ulaskom Srbije u EU, Rusija imati prijatelja i pouzdanog parnera. Govoreći o sankcijama Evropske unije prema Ruskoj Federaciji, Đurović je ponovila da Srbija nije, niti će uvoditi sankcije Rusiji i da Narodna skupština u potpunosti podržava ovakav stav Vlade. Ona je ponovila da je delegacija Narodne skupštine u PSSE imala jedinstven stav povodom osporavanja mandata Ruske Federacije u ovoj organizaciji i ostaje pri stavu da je takva odluka u suprotnosti sa demokratskim principima na kojima počiva Savet Evrope. Ona je još jednom zahvalila na ruskoj podršci Srbiji po pitanju Kosova, posebno podršci koju joj pruža u Ujedinjenim nacijama.

image-844841701eba07bf0fb086706f9ffea2117079a441d2ab7847c483556f10e819-V

Razgovoru su prisustvovali, pored predsednice Odbora za spoljne poslove Aleksandre Đurović i narodni poslanici Marija Obradović, Dijana Vukomanović, Ljubiša Stojmirović, Borislav Kovačević, Dragomir Karić i Dušica Stojković, a u delegaciji Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Federacije, pored predsednika Alekseja Puškova, bili su i Svetlana Žurova, prvi potpredsednik Odbora i Franc Klinčevič, član Odbora za odbrambenu politiku.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime