Proslavljen Dan branilaca Ruske Federacije

0
2418

Ruski nacionalni praznik Dan branilaca otadžbine obeležen je u Beogradu svečanim prijemom u ambasadi te zemlje uz prisustvo državnog i vojnog vrha Srbije, političara, diplomata, verskih dostojanstvenika, javnih ličnosti i sportista.

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin obraćajući se gostima zahvalio je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću sa suprugom Dragicom na dolasku, kao i na njihovom prisustvu ceremoniji otvaranja Olimpijade u Sočiju u, kako je rekao “ jeku antiruske histerije”. “To je bilo veoma cenjeno u Rusiji”, rekao je ruski ambasador.

Čepurin je zahvalio i premijeru Srbije Ivici Dačiću koji nije bio na prijemu, što je došao na zatvaranje Igara, kao i prisutnom predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije Vladu Divcu na sportskom i dostojanstvenom učešću naše zemlje.

Čepurin je pozdravio i srpskog patrijarha Irineja.

Govoreći o prazniku, ruski ambasador citirao je imperatora Aleksandra Trećeg koji je “o događaju vrlo sličnom današnjem rekao da Rusija ima samo dva saveznika, a to su njena armija i njena ratna mornarica”.

On je naveo da se na primeru Ukrajine najbolje vidi “koliko je mir krhak” i da mali potezi mogu da izazovu velike i dramatične posledice, kao i da Ukrajinu kao evropsku zemlju ne treba stalno provocirati ili zapadnom Evropom ili Rusijom.
“To je kao da razdvajate Sijamske blizance. Potrebno je da se potrudimo da izgradimo zajedničku budućnost Evrope od Lisabona do Vladivostoka”, rekao je Čepurin.

On je, takođe, ocenio da je Olimpijada u Sočiju pokazala da je Rusija moderna i otvorena zemlja koje niko ne treba da se plaši.

Čepurin je istakao da će u tekućoj godini Srbija i Rusija dostojanstveno obeležiti 100. godišnjicu Prvog svetskog rata i 70 godina od oslobađanje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Prijemu su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ministri rudarstva i sporta Milan Bačević i Vanja Udovičić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, narodni poslanici Vuk Jeremić, Dragomir J. Karić i drugi.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime