Прослављен Дан бранилаца Руске Федерације

0
2402

Руски национални празник Дан бранилаца отаџбине обележен је у Београду свечаним пријемом у амбасади те земље уз присуство државног и војног врха Србије, политичара, дипломата, верских достојанственика, јавних личности и спортиста.

Руски амбасадор Александар Чепурин обраћајући се гостима захвалио је председнику Србије Томиславу Николићу са супругом Драгицом на доласку, као и на њиховом присуству церемонији отварања Олимпијаде у Сочију у, како је рекао “ јеку антируске хистерије”. “То је било веома цењено у Русији”, рекао је руски амбасадор.

Чепурин је захвалио и премијеру Србије Ивици Дачићу који није био на пријему, што је дошао на затварање Игара, као и присутном председнику Олимпијског комитета Србије Владу Дивцу на спортском и достојанственом учешћу наше земље.

Чепурин је поздравио и српског патријарха Иринеја.

Говорећи о празнику, руски амбасадор цитирао је императора Александра Трећег који је “о догађају врло сличном данашњем рекао да Русија има само два савезника, а то су њена армија и њена ратна морнарица”.

Он је навео да се на примеру Украјине најбоље види “колико је мир крхак” и да мали потези могу да изазову велике и драматичне последице, као и да Украјину као европску земљу не треба стално провоцирати или западном Европом или Русијом.
“То је као да раздвајате Сијамске близанце. Потребно је да се потрудимо да изградимо заједничку будућност Европе од Лисабона до Владивостока”, рекао је Чепурин.

Он је, такође, оценио да је Олимпијада у Сочију показала да је Русија модерна и отворена земља које нико не треба да се плаши.

Чепурин је истакао да ће у текућој години Србија и Русија достојанствено обележити 100. годишњицу Првог светског рата и 70 година од ослобађање Београда у Другом светском рату.

Пријему су присуствовали министар одбране Небојша Родић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, министри рударства и спорта Милан Бачевић и Вања Удовичић, директор канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин, народни посланици Вук Јеремић, Драгомир Ј. Карић и други.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име