Proslava jubilarnog rođendana na Belom dvoru (foto-video)

0
2137


Princ Aleksandar Karađorđević priredio je u Kraljevskom dvoru gala večeru povodom svog 70-tog rođendana, a večeri je prisustvovao veliki broj velikodostojnika iz celog sveta, predstavnika političkog, javnog i kulturnog života Srbije. Na koktel i gala večeru došli su izaslanik predsednika Srbije dr Oliver Antić, predsednik Skupštine Maja Gojković, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar poljoprivrede dr Snežana Bogosavljević Bošković, narodni poslanik Dragomir J. Karić, predsednik Karić fondacije Danica Karić, reditelj Radoš Bajić, član Krunskog saveta i pesnik Matija Bećković, Ruski i Američki ambasadori Aleksandar Vasiljevič Čepurin i Majkl Kirbi sa suprugama kao i mnogi drugi.

Domaćini su bili princeza Katarina i njihova deca prinčevi Petar, Filip i Aleksandar, Dejvid i Alison i unuci Amanda i Majkl.

Proslavi rođendana su prisustvovali, pored ostalih, kralj Karl Gustav i Kraljica Silvija od Švedske, princ Albert od Monaka, kojem je to prva poseta Srbiji, španska kraljica majka Sofija, bugarski car Simeon i carica Margarita, princeza Margareta od Rumunije i Princ Radu, princ Nikola Petrović Njegoš od Crne Gore.

Na dvoru srpskog prestolonasledika ugošćeni su i princ Rad Bin Zaid od Jordana i princeza Majda Rad Zaid, princ Ludvig od Badena, princ Amin Aga Kan, princeza Ira od Furs…

Za brojne zvanice priređen je koktel, a zatim i premijerno prikazivanje kratkog dokumentarnog filma o princu Aleksandru.

Sequence 145.00_07_37_03.Still001

Svojim nastupom rođendansko slavlje ulepšali su Sanja Ilić i „Balkanika“ sa muzičkim programom „Balkan koncept“, nakon čega je upriličena gala večera.

Princ Aleksandar je gostima poručio da je za nekoga ko je voljom sudbine i igrom istorije rođen u izgnanstvu, proglašen za državnog neprijatelja u drugoj godini života, činjenica da svoj 70-ti rođendan proslavlja rehabilitovan, u otadžbini, u svom domu, sa svojim narodom i među prijateljima koje je stekao u svetu, nešto o čemu je čitavog života sanjao.

Princ Aleksandar je istakao da od Karađorđa do njega postoji kontinuitet služenja narodu i državi i naglasio da je, dok postoji dom Karađorđev, čast služenja narodu i državi neporeciva dužnost, obaveza i odgovornost, jer potiču iz naroda i ta činjenica ih sudbinski obavezuje.

„Borili smo se zajedno za pravdu, demokratiju, ljudska prava, slobodu, poštovanje svake vere, etničkog porekla, za državu ravnopravnih građana, koja je ravnopravna sa ostalim državama i uvažavana od njih, za zajednicu mira, sloge i napretka“, zaključio je princ Aleksandar.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime