Prijem povodom Nacionalnog praznika Republike Belorusije *FOTO/VIDEO „Srbija je ključni partner na Balkanu“

0
2398


Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev i počasni konzul Belorusije u Beogradu i narodni poslanik Dragomir Karić, organizovali su danas u vili „Jelena“ prijem povodom Nacionalnog praznika Republike Belorusije Dan nezavisnosti.

Prijemu su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, patrijarh Irinej, ambasador SAD Kajl Skat, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i druge zvanice.

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev pozdravio je sve prisutne, naglasivši da je Belorusija mlada država i da ovaj veliki dan, 25 godina od ostvarivanja nezavisnosti, dočekuje znajući kako se skupom cenom osvaja sloboda, od kada je 3. jula 1944. godine Minsk, glavni grad, oslobođen od fašističkog agresora.

DFZ_6672

„Danas je glavni rezultat naše nezavisnosti mir, međunacionalna sloga i pristojni uslovi života naših građana. Bez sumnje naši ekonomski i politički uspesi povezani su sa međunarodnom saradnjom, među kojima je i saradnja sa Srbijom. Predsednici država i vlada dve zemlje jasno su opredelili dalju saradnju. Srbiju smatramo za ključnog partnera na Balkanu i visoko cenimo iskrenu težnju srpskog rukovodstva i naroda ka konstruktivnom traženju puteva dalje saradnje i građenju bilateralnih odnosa u svim oblastima. Govorim o razvoju trgovine, industrije, partnerstvu u međunarodnim poslovima… Srbiju i Belorusiju povezuje više od 40 sporazuma o saradnji, 22 grada su bratska, a 8 univerziteta imaju sporazume o saradnji. Pripala mi je čast i odgovornost da budem ambasador u zemlji sa kojom nas vezuju tradicionalne pravoslavne vrednosti i u kojoj živi tako vredan, mudar i ponosan narod. To nam omogućava da gledamo u budućnost“, istakao je Čušev.

DFZ_6616

Ambasador je istakao da ima puno razloga što Belorusija smatra Srbiju za ključnog partnera na Balkanu kao što su slobodna trgovina, bezvizni režim…

„Ovo je ulica sa kretanjem u dva pravca, postoji saradnja u političkom smislu, međunarodnim organizacijama, a pre svega ekonomska i trgovinska. Tu je i međuvladina mešovita komisija za privrednu i ekonomsku saradnju, održana je i redovna sednica u Minsku pre 2 meseca. Spremili smo za potpisivanje plan saradnje za dve godine unapred. To bi bilo potpisano u najbližoj budućnosti pri poseti srpskih zvaničnika Belorusiji. Pre tri meseca zasedala je mešovita komisija u Beogradu za naučno-tehničku saradnju, odredili smo 8 projekata, odobreno je 5, za državno i budžetsko finansiranje sa obe strane, od fizike pa do poljoprivrede. Prioritet je da ovde sklapamo tehniku Belorusije – traktore u Novom Sadu, autobuse u Kragujevcu, za tehniku kupujemo akumulatore iz Sombora, staklo iz Pančeva… Srbija je naš partner i u investiranju, planiramo da učestvujemo i u investiranju u fabriku „Petar Drapšin“ u Mladenovcu, to je trenutno na dnevnom redu naših bilateralnih odnosa“.
DFZ_6632
Pozdravljajući okupljene zvanice počasni konzul Belorusije narodni poslanik Dragomir Karić istakao je da je ovo veliki i svečani dan beloruskog naroda, kao i da je za 25 godina Belorusija pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Grigorijeviča Lukašenka ostvarila veliki razvoj i puni demokratski kapacitet.

Narodni poslanik Dragomir Karić istakao je da je ovo svečan dan za čitav narod Belorusije, jer slave 25 godina vrlo uspešnog rada posle tragičnog raspada SSSR-a. Međutim, republika Belorusija je jedina uspela da sačuva svoju ekonomiju, pre svega zahvaljujući predsedniku, gospodinu Aleksandru Lukašenku.

„Danas imamo modernu Belorusiju, sa hi-tech tehnologijama, deficitom radne snage, sa izvozom od preko 80 milijardi dolara godišnje, bruto proizvodom preko 100 milijardi dolara, sa vrlo razvijenom industrijom – svaki treći traktor na svetu je iz Belorusije, iz oblasti bele tehnike, telekomunikacija – znate da je Viber beloruski izum. Smatram da Srbija ima dosta toga da nauči od njih, iako oni tvrde da smo ispred njih u preduzetništvu, jer su naši preduzetnici sposobniji i agresivniji nego u Belorusiji, a razlog je jednostavan mi smo pola veka ispred nih u tržišnoj ekonomiji“, naglasio je Dragomir Karić.

Počasni konzul Belorusije ističe da je perspektiva razvoja između dve zemlje vrlo velika, da su na nedavno održanom beogradsko-minskom forumu dogovorene vrlo velike mogućnosti za njihove i naše biznismene.

„Oni će ovde postavljati električne tramvaje, trolejbuse i autobuse, time ćemo zaštiti naš Beograd i stare, istorijske spomenike, dok ćemo mi izvoziti naše poljoprivredne prozvode na čitavo evroazijsko tržište. Jako me raduje predstojeća poseta predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Belorusiji kada će biti potpisani brojni sporazumi. Temelj ove saradnje postavili su Aleksandar Lukašenko i Aleksandar Vučić“, naglašava Karić.
I na parlamentarnom nivou dosta je urađeno za poslednje 4 godine.

„Formirana je grupa prijateljstva u Narodnoj skupštini Srbije i Parlamentu Belorusije, koju čini oko 80 ljudi, čiji sam ja predsednik i ponosim se time. Putovao sam sa predsednicom našeg parlamenta, Majom Gojković – ona je uspela da nas predstavi u izvrsnom svetlu, nije bilo samo reči o šturim razmenama delegacija. Gde god smo bili: Irak, Iran, Tunis, Kazahstan – svuda se potegla najvažnija tema, biznis, ekonomija, razmena ideja, ljudi, kultura, sport, umetnost… tako da dajem veliki primat narodnoj diplomatiji“, dodaje Dragomir Karić.

Nedavno predstavljen projekat Dana holding u Minsku je jedan od velikih planovasrpskih investicija u Belorusiji.

„Najvažnija grana srpskog biznisa danas je građevinarstvo. Danas naši građevinari u svetu izvode radove u vrednosti od preko 20 milijardi dolara. Imamo zajednički projekat sa Energoprojektom u Minsku gde gradimo zgradu Belgasproma, to je ćerka Gasproma iz Rusije u vrednosti od preko 700 miliona evra. To je masovno upošljavanje naših radnika, ne samo to, već i prodaja našeg građevinskog materijala, samim time i pospešivanje proizvodnje istog. Ja sam optimista, u Srbiji žive samo optimisti, oni drugi su odavno otišli“, zaključio je Dragomir Karić u izjavi.

Tokom prijema prikazane su i tri izložbe: „Belorusija u Prvom svetskom ratu“, „Bilateralni odnosi“ i „Belorusija danas“, a prijem je uveličao i hor slavista Filološkog fakulteta u Beogradu koji je otpevao dve beloruske i dve srpske pesme.
DFZ_6106

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime