Пријем поводом Националног празника Републике Белорусије *ФОТО/ВИДЕО „Србија је кључни партнер на Балкану“

0
2386


Амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев и почасни конзул Белорусије у Београду и народни посланик Драгомир Карић, организовали су данас у вили „Јелена“ пријем поводом Националног празника Републике Белорусије Дан независности.

Пријему су присуствовали премијер Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министар спољних послова Ивица Дачић, градоначелник Београда Синиша Мали, патријарх Иринеј, амбасадор САД Кајл Скат, амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг и друге званице.

Амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев поздравио је све присутне, нагласивши да је Белорусија млада држава и да овај велики дан, 25 година од остваривања независности, дочекује знајући како се скупом ценом осваја слобода, од када је 3. јула 1944. године Минск, главни град, ослобођен од фашистичког агресора.

DFZ_6672

„Данас је главни резултат наше независности мир, међунационална слога и пристојни услови живота наших грађана. Без сумње наши економски и политички успеси повезани су са међународном сарадњом, међу којима је и сарадња са Србијом. Председници држава и влада две земље јасно су определили даљу сарадњу. Србију сматрамо за кључног партнера на Балкану и високо ценимо искрену тежњу српског руководства и народа ка конструктивном тражењу путева даље сарадње и грађењу билатералних односа у свим областима. Говорим о развоју трговине, индустрије, партнерству у међународним пословима… Србију и Белорусију повезује више од 40 споразума о сарадњи, 22 града су братска, а 8 универзитета имају споразуме о сарадњи. Припала ми је част и одговорност да будем амбасадор у земљи са којом нас везују традиционалне православне вредности и у којој живи тако вредан, мудар и поносан народ. То нам омогућава да гледамо у будућност“, истакао је Чушев.

DFZ_6616

Амбасадор је истакао да има пуно разлога што Белорусија сматра Србију за кључног партнера на Балкану као што су слободна трговина, безвизни режим…

„Ово је улица са кретањем у два правца, постоји сарадња у политичком смислу, међународним организацијама, а пре свега економска и трговинска. Ту је и међувладина мешовита комисија за привредну и економску сарадњу, одржана је и редовна седница у Минску пре 2 месеца. Спремили смо за потписивање план сарадње за две године унапред. То би било потписано у најближој будућности при посети српских званичника Белорусији. Пре три месеца заседала је мешовита комисија у Београду за научно-техничку сарадњу, одредили смо 8 пројеката, одобрено је 5, за државно и буџетско финансирање са обе стране, од физике па до пољопривреде. Приоритет је да овде склапамо технику Белорусије – тракторе у Новом Саду, аутобусе у Крагујевцу, за технику купујемо акумулаторе из Сомбора, стакло из Панчева… Србија је наш партнер и у инвестирању, планирамо да учествујемо и у инвестирању у фабрику „Петар Драпшин“ у Младеновцу, то је тренутно на дневном реду наших билатералних односа“.
DFZ_6632
Поздрављајући окупљене званице почасни конзул Белорусије народни посланик Драгомир Карић истакао је да је ово велики и свечани дан белоруског народа, као и да је за 25 година Белорусија под руководством председника Александра Григоријевича Лукашенка остварила велики развој и пуни демократски капацитет.

Народни посланик Драгомир Карић истакао је да је ово свечан дан за читав народ Белорусије, јер славе 25 година врло успешног рада после трагичног распада СССР-а. Међутим, република Белорусија је једина успела да сачува своју економију, пре свега захваљујући председнику, господину Александру Лукашенку.

„Данас имамо модерну Белорусију, са хи-тецх технологијама, дефицитом радне снаге, са извозом од преко 80 милијарди долара годишње, бруто производом преко 100 милијарди долара, са врло развијеном индустријом – сваки трећи трактор на свету је из Белорусије, из области беле технике, телекомуникација – знате да је Вибер белоруски изум. Сматрам да Србија има доста тога да научи од њих, иако они тврде да смо испред њих у предузетништву, јер су наши предузетници способнији и агресивнији него у Белорусији, а разлог је једноставан ми смо пола века испред них у тржишној економији“, нагласио је Драгомир Карић.

Почасни конзул Белорусије истиче да је перспектива развоја између две земље врло велика, да су на недавно одржаном београдско-минском форуму договорене врло велике могућности за њихове и наше бизнисмене.

„Они ће овде постављати електричне трамваје, тролејбусе и аутобусе, тиме ћемо заштити наш Београд и старе, историјске споменике, док ћемо ми извозити наше пољопривредне прозводе на читаво евроазијско тржиште. Јако ме радује предстојећа посета председника Владе Србије Александра Вучића Белорусији када ће бити потписани бројни споразуми. Темељ ове сарадње поставили су Александар Лукашенко и Александар Вучић“, наглашава Карић.
И на парламентарном нивоу доста је урађено за последње 4 године.

„Формирана је група пријатељства у Народној скупштини Србије и Парламенту Белорусије, коју чини око 80 људи, чији сам ја председник и поносим се тиме. Путовао сам са председницом нашег парламента, Мајом Гојковић – она је успела да нас представи у изврсном светлу, није било само речи о штурим разменама делегација. Где год смо били: Ирак, Иран, Тунис, Казахстан – свуда се потегла најважнија тема, бизнис, економија, размена идеја, људи, култура, спорт, уметност… тако да дајем велики примат народној дипломатији“, додаје Драгомир Карић.

Недавно представљен пројекат Дана холдинг у Минску је један од великих плановасрпских инвестиција у Белорусији.

„Најважнија грана српског бизниса данас је грађевинарство. Данас наши грађевинари у свету изводе радове у вредности од преко 20 милијарди долара. Имамо заједнички пројекат са Енергопројектом у Минску где градимо зграду Белгаспрома, то је ћерка Гаспрома из Русије у вредности од преко 700 милиона евра. То је масовно упошљавање наших радника, не само то, већ и продаја нашег грађевинског материјала, самим тиме и поспешивање производње истог. Ја сам оптимиста, у Србији живе само оптимисти, они други су одавно отишли“, закључио је Драгомир Карић у изјави.

Током пријема приказане су и три изложбе: „Белорусија у Првом светском рату“, „Билатерални односи“ и „Белорусија данас“, а пријем је увеличао и хор слависта Филолошког факултета у Београду који је отпевао две белоруске и две српске песме.
DFZ_6106

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име