Predsednik Vučić čestitao otvaranje ambasade Kazahstana i nacionalni praznik bratske države

1
4010

Prijemu je prisustvovala i prva dama Srbije Tamara Vučić, a brojne zvanice dočekali su prvi ambasador Kazahstana u Srbiji Gabit Sizdikbekov, narodna poslanica i počasni konzul Kazahstana Milanka Karić, i narodni poslanik Dragomir J. Karić

Kišno beogradsko veče i saobraćajne gužve nisu omele brojne javne ličnosti, predstavnike diplomatskog kora i verskih zajednica, da do poslednjeg mesta ispune Vilu Jelena i svojim prisustvom uveličaju proslavu Dana nezavisnosti Kazahstana i otvaranje prve Ambasade Kazahstana u Srbiji.

Zvanice su dočekali ambasador Kazahstana Gabit Sizdikbekov, narodna poslanica Milanka Karić, počasni konzul Kazahstana i predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom u Narodnoj skupštini Srbije, narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva s Kazahstanom u Narodnoj skupštini Srbije i prvi počasni konzul Kazahstana u Kanadi po njegovom osamostaljenju nakon raspada SSSR.

Posebnu čast domaćinima priredila je svojim dolaskom prva dama Srbije Tamara Vučić, supruga predsednika Aleksandra Vučića, koji je boravio u zvaničnoj poseti Grčkoj. Predsednik Vučić je uputio pozdravno pismo koje je pročitao generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. U njemu su istaknuti bliski i prijateljski odnosi između dve države, kao i to da je Kazahstan partner Srbije i u političkoj i u ekonomskoj sferi.

Predsednik Srbije se osvrnuo na izvrsnu saradnju sa prvim predsednikom i osnivačem modernog Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim kao i njegovim naslednikom Kasimom Žomartom Tokajevim. Posebno se zahvalio na čvrstom stavu Kazahstana po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i principijelnoj poziciji o nepriznavanju takozvanog Kosova u svim međunarodnim institucijama.

– Danas je istorijski dan ne samo za Republiku Kazahstan koja proslavlja svoj Dan nezavisnosti, već i za odnose između Republike Kazahstana i Republike Srbije, jer je današnjim danom otvorena i Ambasada Kazahstana u Beogradu – rekao je Nikola Selaković za BK TV:

– Iako smo prilično geografski udaljeni, imamo tu sreću da i jedna i druga zemlja prolaze kroz fazu preporoda i da svi pozitivni trendovi u društvu beleže svoje uzlazne putanje kako na polju ekonomije tako i na polju politike, kao i međunarodnog ugleda. Sve češće posete između zvaničnika dveju zemalja svedoče o produbljivanju tih odnosa koji imaju izuzetno velike potencijale. Uvereni smo da će tokom sledeće godine novi predsednik Kasim Žomart Tokajev posetiti Srbiju i da će mu naš predsednik Vučić biti domaćin. Uveren sam i da će tom prilikom biti zabeležena još jedna nova stranica unapređena odnosa dveju zemalja. Za nas je Kazahstan prijateljska, bratska zemlja, zemlja koja poštuje Srbiju.

Ambasador Gabit Sizdikbekov je narodnoj poslanici Milanki Karić, počasnom konzulu Kazahstana, uručio konzularni patent. Ona je svojim radom umnogome doprinela da se saradnja sa Kazahstanom intenzivira i da bude otvorena prva ambasada u Beogradu.

– Kao dokazanom prijatelju kazahstanskog naroda zaista mi je učinjena velika čast da vas pozdravim kao počasni konzul ove velike, bogate i ekonomski jake zemlje. Uverena sam, kao i svi mi u porodici Karić, da je jedna zemlja jaka onoliko koliko je jaka porodica u njoj i koliko ima prijatelja. Mi smo se uvek trudili da gledamo u budućnost i da pravimo mostove saradnje i prijateljstva. Time vođeni, uspešno poslujemo već skoro četiri decenije na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza gde smo ostvarili vrlo značajne poslovne i prijateljske kontakte. Kazahstan je zaista ogromna zemlja sa ogromnim resursima i jaka država sa stabilnim sistemom vlasti zahvaljujući velikom državniku i vizionaru predsedniku Nursultanu Nazarbajevu. Iskreno sam zahvalna da već pet godina imam privilegiju da budem počasni konzul Kazahstana. Otvaranje Ambasade Kazahstana u Srbiji je podsticaj da se realizuju konkretni projekti u oblasti privrede, kulture, turizma, građevine i medicine – naglasila je Milanka Karić.

Ambasador Kazahstana ima samo reči hvale za našu državu i građane.

– Veoma sam počastvovan što sam prvi ambasador koji Kazahstana u Srbiji i što sam dočekan na ovako veličanstven način. Već smo od mog imenovanja potpisali nekoliko međudržavnih sporazuma. Želim da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na prijemu koji mi je priredio kada sam tek stigao u Beograd. U Srbiji smo prihvaćeni na najbolji mogući način kako od vrha države, tako i od porodice Karić i svih građana ove divne zemlje – podvukao je ambasador Sizdikbekov.
Narodnom poslaniku Dragomiru J. Kariću pripada značajan udeo u diplomatskim aktivnostima Srbije u zbližavanju sa Kazahstanom.

– Ovo je izvanredan događaj. Neverovatno je kako se narod odazvao pozivu i po ovakvom vremenu došao da pozdravi prvog ambasadora Republike Kazahstan u Srbiji. Ambasador Gabit Sizdikbekov je iskusan čovek, čovek koji govori pet jezika, koji ima veliku energiju i široku dušu. Pozdravni govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je pročitao generalni sekretar Nikola Selaković, prisustvo ministara, poslanika, sportista, umetnika, književnika, najbolje govori o tome kakav ugled uživa Kazahstan u Srbiji. Počasni konzul Milanka Karić je dala veliki doprinos za ovo veče i za današnji dan kada je podignuta zastava Kazahstana na jarbol ambasade u Temišvarskoj 10 u Beogradu – istakao je Dragomir J. Karić.

Zvanice su na prijemu u Vili Jelena uživale specijalitetima srpske i kazahstanske kuhinje, kao i u muzičkim numerama koje su vrhunski izvodili članovi ansambla „Žas – Star“ iz prestonice Kazahstana Nur-Sultana.

1 KOMENTAR

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime