Председник Вучић честитао отварање амбасаде Казахстана и национални празник братске државе

1
4486

Пријему је присуствовала и прва дама Србије Тамара Вучић, а бројне званице дочекали су први амбасадор Казахстана у Србији Габит Сиздикбеков, народна посланица и почасни конзул Казахстана Миланка Карић, и народни посланик Драгомир Ј. Карић

Кишно београдско вече и саобраћајне гужве нису омеле бројне јавне личности, представнике дипломатског кора и верских заједница, да до последњег места испуне Вилу Јелена и својим присуством увеличају прославу Дана независности Казахстана и отварање прве Амбасаде Казахстана у Србији.

Званице су дочекали амбасадор Казахстана Габит Сиздикбеков, народна посланица Миланка Карић, почасни конзул Казахстана и председник Парламентарне групе пријатељства са Казахстаном у Народној скупштини Србије, народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства с Казахстаном у Народној скупштини Србије и први почасни конзул Казахстана у Канади по његовом осамостаљењу након распада СССР.

Посебну част домаћинима приредила је својим доласком прва дама Србије Тамара Вучић, супруга председника Александра Вучића, који је боравио у званичној посети Грчкој. Председник Вучић је упутио поздравно писмо које је прочитао генерални секретар председника Србије Никола Селаковић. У њему су истакнути блиски и пријатељски односи између две државе, као и то да је Казахстан партнер Србије и у политичкој и у економској сфери.

Председник Србије се осврнуо на изврсну сарадњу са првим председником и оснивачем модерног Казахстана Нурсултаном Назарбајевим као и његовим наследником Касимом Жомартом Токајевим. Посебно се захвалио на чврстом ставу Казахстана по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије и принципијелној позицији о непризнавању такозваног Косова у свим међународним институцијама.

– Данас је историјски дан не само за Републику Казахстан која прославља свој Дан независности, већ и за односе између Републике Казахстана и Републике Србије, јер је данашњим даном отворена и Амбасада Казахстана у Београду – рекао је Никола Селаковић за БК ТВ:

– Иако смо прилично географски удаљени, имамо ту срећу да и једна и друга земља пролазе кроз фазу препорода и да сви позитивни трендови у друштву бележе своје узлазне путање како на пољу економије тако и на пољу политике, као и међународног угледа. Све чешће посете између званичника двеју земаља сведоче о продубљивању тих односа који имају изузетно велике потенцијале. Уверени смо да ће током следеће године нови председник Касим Жомарт Токајев посетити Србију и да ће му наш председник Вучић бити домаћин. Уверен сам и да ће том приликом бити забележена још једна нова страница унапређена односа двеју земаља. За нас је Казахстан пријатељска, братска земља, земља која поштује Србију.

Амбасадор Габит Сиздикбеков је народној посланици Миланки Карић, почасном конзулу Казахстана, уручио конзуларни патент. Она је својим радом умногоме допринела да се сарадња са Казахстаном интензивира и да буде отворена прва амбасада у Београду.

– Као доказаном пријатељу казахстанског народа заиста ми је учињена велика част да вас поздравим као почасни конзул ове велике, богате и економски јаке земље. Уверена сам, као и сви ми у породици Карић, да је једна земља јака онолико колико је јака породица у њој и колико има пријатеља. Ми смо се увек трудили да гледамо у будућност и да правимо мостове сарадње и пријатељства. Тиме вођени, успешно послујемо већ скоро четири деценије на простору бившег Совјетског Савеза где смо остварили врло значајне пословне и пријатељске контакте. Казахстан је заиста огромна земља са огромним ресурсима и јака држава са стабилним системом власти захваљујући великом државнику и визионару председнику Нурсултану Назарбајеву. Искрено сам захвална да већ пет година имам привилегију да будем почасни конзул Казахстана. Отварање Амбасаде Казахстана у Србији је подстицај да се реализују конкретни пројекти у области привреде, културе, туризма, грађевине и медицине – нагласила је Миланка Карић.

Амбасадор Казахстана има само речи хвале за нашу државу и грађане.

– Веома сам почаствован што сам први амбасадор који Казахстана у Србији и што сам дочекан на овако величанствен начин. Већ смо од мог именовања потписали неколико међудржавних споразума. Желим да се захвалим председнику Србије Александру Вучићу на пријему који ми је приредио када сам тек стигао у Београд. У Србији смо прихваћени на најбољи могући начин како од врха државе, тако и од породице Карић и свих грађана ове дивне земље – подвукао је амбасадор Сиздикбеков.
Народном посланику Драгомиру Ј. Карићу припада значајан удео у дипломатским активностима Србије у зближавању са Казахстаном.

– Ово је изванредан догађај. Невероватно је како се народ одазвао позиву и по оваквом времену дошао да поздрави првог амбасадора Републике Казахстан у Србији. Амбасадор Габит Сиздикбеков је искусан човек, човек који говори пет језика, који има велику енергију и широку душу. Поздравни говор председника Србије Александра Вучића, који је прочитао генерални секретар Никола Селаковић, присуство министара, посланика, спортиста, уметника, књижевника, најбоље говори о томе какав углед ужива Казахстан у Србији. Почасни конзул Миланка Карић је дала велики допринос за ово вече и за данашњи дан када је подигнута застава Казахстана на јарбол амбасаде у Темишварској 10 у Београду – истакао је Драгомир Ј. Карић.

Званице су на пријему у Вили Јелена уживале специјалитетима српске и казахстанске кухиње, као и у музичким нумерама које су врхунски изводили чланови ансамбла „Жас – Стар“ из престонице Казахстана Нур-Султана.

1 КОМЕНТАР

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име