Србија се може похвалити да су жене на највишим функцијама извршне и законодавне власти

0
2544

Фокус група за праћење имплементације циљева одрживог развоја Народне скупштине одржава дводневну радионицу на тему „Самопроцењивост родне осетљивости парламента“.

Експерт Интерпарламентарне уније за самопроцењивање и фасилитатор радионице Мег Мун, на почетку свог излагања подсетила је да ИПУ континуирано негује и подржава јаку парламентарну сарадњу, решавање несугласица мирним путем, а као један од основних задатака наводи и рад на спречавању сваке врсте дискриминације.

– Под јаким парламентом подразумевам делотворан, доступан и транспарентан представнички дом, у коме ће жене бити поштоване и неће бити оптерећене проблемом дискриминације – објаснила је Мун.

Према њеним речима структура парламента треба да одговара потребама и мушкараца и жена, а родно сензитивне реформе су могуће само ако се у процес укључи читаво друштво.

Мег Мун је истакла позитивне промене у проценту заступљености жена у политици у Републици Србији, узимајући у обзир сва три нивоа власти. Она је нагласила да није сва важност у бројевима, већ да је битна истинска партиципација, као и број жена на руководећим позицијама.

– Србија се може похвалити тиме да и извршна и законодавна власт на највишим функцијама имају управо жене. Битно је наставити овај позитиван тренд, који неће бити само тренутна случајност – закључила је Мун.

Радионици су, поред координатора Фокус групе др Милорада Мијатовића, присустовали и дали своје мишљење и предлоге народни посланици Нада Лазић, Елвира Ковач, Стефана Миладиновић, Наташа Ст. Јовановић, Драгомир Ј. Карић, Дубравка Филиповски, Љиљана Малушић, Горан Ковачевић, Бранимир Јовановић и др Предраг Јеленковић.

Током дводневног рада, народни посланици ће се кроз пет сесија бавити темама присуства и позиције жена у парламенту, капацитетима правног оквира да спроведе политику равноправности, као и улози мушкараца у целом процесу.

У оквиру радионице биће представљен и састав и радно окружење скупштинске стручне службе и њихова искуста из родно осетљиве перспективе. Главна питања ове сесије биће заступљеност жена на руководећим позицијама, али и представљање механизама који ће омогућити запосленима постизање равнотеже између радних и породичних обавеза.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име