У Русији уручена престижна награда Фонда Светог Андреја Првозваног
Богољуб Карић као Путин одликован орденом од дијаманата и злата (ВИДЕО)

1
3577

На свечаности у Кремљу српски бизнисмен је говором на ноге подигао 6.000 људи, а у његову част попаљена су сва светла у дворани. Након церемоније један од хероја Совјетског Савеза му је честитао рекавши: „Ово што сте учинили је историја, Кремљ је устао!“

Богољубу Карићу је на велелепној свечаности у Кремљу уручена престижна међународна награда „Вера и верност“ и орден Светог Андреја Првозваног украшен златом и дијамантима.

Ово значајно признање по 27. пут доделио је Фонд Светог Андреја Првозваног, најстарија хуманитарна фондација у Русији, која ради под покровитељством председника Русије Владимира Путина. Богољуб Карић се тако придружио плејади истакнутих личности које су претходних година били лауреати, међу који су председник Путин, председник Белорусије Александар Лукашенко, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, патријарси московски и целе Русије Алексије II и Кирил, патријарх српски Павле, прва жена космонаут Валентина Терешкова и олимпијски шампион Александар Карелин.

У образложењу је наведено да је Богољуб Карић добротвор, бизнисмен, задужбинар, оснивач компаније БК група и да је својим радом дао изузетан допринос јачању пријатељства између руског и српског народа. Публика у препуној дворани је потом упозната са историјатом породице Карић, уз акценат да је Богољуб Карић, као најмлађи син Данице и Јанићија, седамдесетих година прошлог века са браћом и сестром ушао у историју као пионир приватног бизниса у социјалистичкој Југославији.

„Стварају компаније – прву приватну банку у источној Европи, прво приватно осигуравајуће друштво у Југославији, први приватни универзитет у источној Европи, први интернет провајдер, прву приватну телевизију у Југославији, прву и највећу мобилну компанију у Југославији, а прва приватна фондацију после Другог светског рата у Југославији била је Карић фондација. Данас је грађевинска компанија коју предводи Богољуб Карић „Дана Холдингс“ светски бренд и једна је од највећих компанија на свету. У Русији су Богољуб Карић и његова браћа градили школе, болнице, путеве, мостове и реконструисали историјске и културне споменике. У најтежим временима, када је почео распад Совјетског Савеза, Богољуб Карић је помагао манастире у многим руским градовима, пружао материјалну помоћ за изградњу комплекса херојима битке за Курск – Храм на пољу Прохоров. У Тоболску је, уз помоћ Богољуба Карића, реконструисана Саборна црква, Тоболски Кремљ и Гувернерова кућа, у којој је породица последњег руског цара Николаја ИИ живела у егзилу девет месеци. Поседујући јединствену личност, неисцрпну вољу и енергију, Богољуб Карић је симбол успеха, изграђеног на јакој породичној кохезији, поштовању православне вере, и поверењу. Мото да је породица најсигурније место остаће порука његовог животног искуства и успеха“, наведено је у образложењу.

Награду су му уручили Владимир Јакуњин, председник Надзорног савета Фонда Светог Андреја Првозваног, Олег Атков, председник Комитета за доделу награде, пилот-космонаут и херој Совјетског Савеза, и митрополит Омски и Таврически Владимир.

Рекавши да је орден огромна част за њега и за целу породицу, Богољуб Карић је истакао да су учени од оца и мајке, која данас носи име мати Ангелина и која је монахиња у Пећкој патријаршији, да живе у црквеном духу и да помажу манастире. Подсетио је да је у Стаљиново време разрушено и оскрнављено више хиљада цркава у Совјетском Савезу и да је многе од њих породица Карић обновила, захваливши се се Фонду Светог Андреја Првозваног и свима у Русији што то није заборављено. Богољуб Карић је нагласио да БК група послује већ 50 година и да су на позив председника Михаила Горбачова основали прву експерименталну југословенско-совјетску компанију у СССР, прву приватну банку и осигуравајуће друштво, прву приватну грађевинску компанију, која је међу бројним монументалним грађевинама изградила и главни трезор централне банке Руске Федерације, а у партнерству са Универзитетом Ломоносов отворили су и први приватни универзитет за менаџмент. По моделу пословања породице Карић започета је и чувена совјетска „перестројка“.

– Преносим вам свима поздраве моје мати Ангелине. Она пуни 100 година. Само две речи су важне – вера и верност. Све зависи од душе и бога. Ја знам Русију из времена Совјетског Савеза, знам Русију за време и после Јељцина, али знам и Русију садашњу Путинову, Русију коју данас уважава цео свет – истакао је, између осталог, Карић и говором на ноге подигао 6.000 људи добивши буран вишеминутни аплауз, а сва светла у дворани су попаљена у његову част.

Након церемоније један од хероја Совјетског Савеза му је пришао, честитао и рекао: „Ово што сте учинили је историја, Кремљ је устао!“.

У част лауреату из Србије на сцени је изведено српско коло, а у филму о активностима Фонда Светог Андреја Првозваног акценат је стављен и на Форум „Светост материнства“, који је почетком новембра успешно одржан у Београду у сарадњи са Карић фондацијом, а који су подржали председник Русије Владимир Путин, председник Србије Александар Вучић и председник Белорусије Александар Лукашенко.

На церемонији у московском Кремљу подршку Богољубу Карићу дали су чланови породице и пријатељи. Награду „Вера и верност“ ове године добили су и Рустам Миниханов, председник Републике Татарстан, генерал-пуковник Владимир Шаманов, херој Русије и председник Одбора за одбрану Државне думе Савезне скупштине Руске Федерације, Ина Чурикова, народни уметник СССР, епископ Тројицки Панкратије, викар патријарха московског и целе Русије, Николај Дроздов Николај, совјетски и руски зоолог, Игор Шпицберг, шеф Центра за рехабилитацију деце са инвалидитетом „Наш сунчани свет“ и Галина Јаковљева, председник добротворног фонда „Љубазност“.

1 КОМЕНТАР

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име