Predsednik Komiteta informisanja Republike Belorusije sastao se s PGP sa Belorusijom (VIDEO)

0
1984

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva s Belorusijom, na čelu s predsednikom PGP Dragomirom J. Karićem, sastali su se danas s predsednikom Komiteta informisanja Republike Belorusije Genadijem Davidkom.

Predsednik PGP je istakao da su odnosi Srbije i Belorusije prijateljski i tradicionalno dobri, o čemu svedoče brojni primeri podrške beloruskog naroda Srbiji kroz istoriju. Karić je sastanak ocenio kao odličan, naglasivši da je Srbija strateški partner Belorusije u jugoistočnoj Evropi, te da ovu bratsku zemlju očekuje na Sajmu turizma naredne godine.

„Žalosno je što je Belorusija propustila priliku da bude učesnik ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu, gde je bilo preko 1.500 izlagača iz osamdesetak zemalja. Ja ću preduzeti sve mere, a naši gosti su se s tim složili, da sledeće godine bude i beloruski štand na sajmu turizma. Inače, sve ide odlično, uspostavljene su političke veze na najvišim nivoima, sarađuje se u svim sferama i oblastima, privrednim, kulturnim, obrazovnim, sportskim, političkim, ekonomskim“, rekao je Karić.

On je naglasio i da treba imati u vidu da je samo pre osam godina obrt između Srbije i Belorusije bio četiri miliona dolara, a sada je preko 300 miliona dolara.

„Mi idemo ka tome da dođemo do cifre koju su nam predsednici Srbije i Belorusije stavili kao zadatak, a to je da obrt bude pola milijarde dolara do 2020. godine, a to ćemo i ostvariti.“

Davidko je upoznao članove PGP sa Belorusijom sa medijskom kompanijom na čijem je čelu, a koja u svom sastavu ima pet TV i šest radio stanica, koje su u državnom vlasništvu i o čijem finansiranju odlučuje beloruski parlament. On je ocenio da je Belorusija postala teren za pregovore i simbol mira u Evropi, na šta je njegova zemlja posebno ponosna.

Nakon sastanka Davidko je rekao da Belorusija ima velike planove o saradnji sa srpskim medijama.

„Želimo da razmenimo serijale i dokumentarne filmove. Imamo plan da napravimo projekat emisiju „Mlada Srbija u očima mladih Belorusa“, kako bi mladi iz Srbije upoznali našu kulturu i posetili Belorusiju. Naše dve zemlje imaju bezvizni režim koji je veoma slabo iskorišćen. Trebalo bi više da posećujemo jedni druge, a posebno mladi“, naglasio je Davidko.

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da je u Donjem domu beloruskog parlamenta formirana PGP sa Srbijom. On je saradnju Srbije i svoje zemlje okarakterisao kao veoma dobru, iz čega su proizišli brojni sporazumi potpisani tokom nedavne posete premijera Srbije Belorusiji.

„Na današnjem sastanku smo dogovorili kako bi mogle da sarađuju srpske i beloruske medijske kuće, i kako da daju svoj doprinos za što bolje upoznavanje dve kulture. U Beogradu je bio sajam turizma, a nadam se da sledeće godine izlagač biti i Belorusija. Mi volimo Srbiju i želeli bismo da što više turista iz Srbije dolazi u našu bratsku, prijateljsku zemlju. Srbija je ključni partner Belorusije na Balkanu i tako će i ostati. Zato je važan doprinos medijskih kuća u razmeni programa, informacija, snimaka, kako bi naši ljudi pokrenuli razne vrste turzima, poslovni, verski, i da poboljšamo što više međuljudske odnose i da zajedno gradimo Evropu bez granica“, poručio je ambasador Belorusije u Beogradu Vladimir Čušev.

Članica PGP sa Belorusijom dr Aleksandra Tomić upoznala je gosta iz Belorusije sa aktivnostima Narodne skupštine u vezi sa ekonomskim reformama i fiskalnom konsolidacijom, ali i zakonima koji su omogućili da država izađe iz vlasničke strukture medija.

Članovi PGP sa Belorusijom prof. dr Marko Atlagić, prof. dr Branislav Blažić, Zvonimir Đokić i Srbislav Filipović ocenili su odnose Srbije i Belorusije kao istorijski prijateljske, sa posebnim osvrtom na želju da mladi Belorusi u što većem broju posete Srbiju, ali i na težnju Srbije da, pored članstva u EU, zadrži dobre odnose sa prijateljskim zemljama na istoku.

Nakon sastanka u Narodnoj skupštini Srbije, dve delegacije su posetile i počasni konzulat Belorusije u Beogradu, a sastanku su prisustvovali Ljubica Vukotić, generalni direktor BK Grupe i Miloš Vučinić, komercijalni direktor.

Poslanička grupa prijateljstva s Belorusijom je druga poslanička grupa prijateljstva u Narodnoj skupštini po broju narodnih poslanika i da trenutno je čini preko 100 narodnih poslanika.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime