Председник Комитета информисања Републике Белорусије састао се с ПГП са Белорусијом (ВИДЕО)

0
2028

Чланови Посланичке групе пријатељства с Белорусијом, на челу с председником ПГП Драгомиром Ј. Карићем, састали су се данас с председником Комитета информисања Републике Белорусије Генадијем Давидком.

Председник ПГП је истакао да су односи Србије и Белорусије пријатељски и традиционално добри, о чему сведоче бројни примери подршке белоруског народа Србији кроз историју. Карић је састанак оценио као одличан, нагласивши да је Србија стратешки партнер Белорусије у југоисточној Европи, те да ову братску земљу очекује на Сајму туризма наредне године.

„Жалосно је што је Белорусија пропустила прилику да буде учесник овогодишњег Сајма туризма у Београду, где је било преко 1.500 излагача из осамдесетак земаља. Ја ћу предузети све мере, а наши гости су се с тим сложили, да следеће године буде и белоруски штанд на сајму туризма. Иначе, све иде одлично, успостављене су политичке везе на највишим нивоима, сарађује се у свим сферама и областима, привредним, културним, образовним, спортским, политичким, економским“, рекао је Карић.

Он је нагласио и да треба имати у виду да је само пре осам година обрт између Србије и Белорусије био четири милиона долара, а сада је преко 300 милиона долара.

„Ми идемо ка томе да дођемо до цифре коју су нам председници Србије и Белорусије ставили као задатак, а то је да обрт буде пола милијарде долара до 2020. године, а то ћемо и остварити.“

Давидко је упознао чланове ПГП са Белорусијом са медијском компанијом на чијем је челу, а која у свом саставу има пет ТВ и шест радио станица, које су у државном власништву и о чијем финансирању одлучује белоруски парламент. Он је оценио да је Белорусија постала терен за преговоре и симбол мира у Европи, на шта је његова земља посебно поносна.

Након састанка Давидко је рекао да Белорусија има велике планове о сарадњи са српским медијама.

„Желимо да разменимо серијале и документарне филмове. Имамо план да направимо пројекат емисију „Млада Србија у очима младих Белоруса“, како би млади из Србије упознали нашу културу и посетили Белорусију. Наше две земље имају безвизни режим који је веома слабо искоришћен. Требало би више да посећујемо једни друге, а посебно млади“, нагласио је Давидко.

Амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев, који је присуствовао састанку, истакао је да је у Доњем дому белоруског парламента формирана ПГП са Србијом. Он је сарадњу Србије и своје земље окарактерисао као веома добру, из чега су произишли бројни споразуми потписани током недавне посете премијера Србије Белорусији.

„На данашњем састанку смо договорили како би могле да сарађују српске и белоруске медијске куће, и како да дају свој допринос за што боље упознавање две културе. У Београду је био сајам туризма, а надам се да следеће године излагач бити и Белорусија. Ми волимо Србију и желели бисмо да што више туриста из Србије долази у нашу братску, пријатељску земљу. Србија је кључни партнер Белорусије на Балкану и тако ће и остати. Зато је важан допринос медијских кућа у размени програма, информација, снимака, како би наши људи покренули разне врсте турзима, пословни, верски, и да побољшамо што више међуљудске односе и да заједно градимо Европу без граница“, поручио је амбасадор Белорусије у Београду Владимир Чушев.

Чланица ПГП са Белорусијом др Александра Томић упознала је госта из Белорусије са активностима Народне скупштине у вези са економским реформама и фискалном консолидацијом, али и законима који су омогућили да држава изађе из власничке структуре медија.

Чланови ПГП са Белорусијом проф. др Марко Атлагић, проф. др Бранислав Блажић, Звонимир Ђокић и Србислав Филиповић оценили су односе Србије и Белорусије као историјски пријатељске, са посебним освртом на жељу да млади Белоруси у што већем броју посете Србију, али и на тежњу Србије да, поред чланства у ЕУ, задржи добре односе са пријатељским земљама на истоку.

Након састанка у Народној скупштини Србије, две делегације су посетиле и почасни конзулат Белорусије у Београду, а састанку су присуствовали Љубица Вукотић, генерални директор БК Групе и Милош Вучинић, комерцијални директор.

Посланичка група пријатељства с Белорусијом је друга посланичка група пријатељства у Народној скупштини по броју народних посланика и да тренутно је чини преко 100 народних посланика.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име