Дух Финске у Београду: Концерт музике Јана Сибелијуса поводом 100 година независности (ВИДЕО)

0
2010


Концерт на којем су изведена дела чувеног финског композитора Јана Сибелијуса одржан је синоћ у Скупштини града Београда поводом обележавања 100 година од независности Финске.

Дух ове земље својим музичким умећем многобројној публици дочарали су Уки Оваскаинен, фински пијаниста добро познат београдској публици, Анета Илић, сопран, и Вук Оваскаинен, виолончелиста.

Поздрављајући присутне на српском језику амбасадор Финске Перти Иконен истакао је да је стогодишњица независности инспирисала хиљаде Финаца и пријатеља Финске да заједно осмисле програм овог историјског јубилеја, који обухвата више од 2.200 пројеката.

“Фински уметници су имали огроман утицај на свет дизајна и музике због чега смо желели да покажемо наше вредности у тим областима људима у Београду. У Музеју примењене уметности отворена је изложба нордијског стакла, док ће у априлу, у Београду, одржати концерт хеви метал бенд “Апокалиптика””, рекао је Иконен.

У изјави за наш портал фински амбасадор открио је да се успех ове богате европске земље крије у свакодневном инвестирању у људе.

“Финска инвестира у људе, и то радимо у претходних 100 година. Имамо веома развијено школство, и наша деца добијају квалитетно образовање. Препоручујем да инвестирате у своју децу и младе. То је рецепт.”

Према речима финског амбасадора циљ прославе јубилеја је да се јавност упозна са Финском, њеном културом, вредностима, друштвеним животом као и успешном сарадњом која постоји између нордијских земаља, а која може да буде пример овом региону.

А управо је атмосферу Финске, уживајући у познатим нотама Јана Сибелијуса, синоћ могла да осети публика на концерту у Скупштини града, који је завршен химном Финландија, која је компонована 1899. године. Амасадор Финске истакао је да је то типична протестна песма о слободи и праву на живот, као и да је основна порука химне и данас релевантна.

Након концерта којем су присуствовале бројне званице, међу којима је био и министар одбране Зоран Ђорђевић, народни посланик Драгомир Ј. Карић, помоћник почасног конзула Републике Белорусије у Београду Симон Де Карић, комерцијални директор БК Групе Милош Вучинић, представници дипломатског кора и други, уприличен је коктел.

Јан Сибелијус (1865- 1957) је централна фигура уметности 20. века у Финској. Као талентовани виолиниста и композитор, већ је са десет година почео да пише за овај инструмент. Након кратког покушаја студирања права, Сибелијус је схватио да ће се у животу посветити музици. Своју музику је описао речима: “Музика почиње тамо где могућности језика престају. Због тога и компонујем.“

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име