Duh Finske u Beogradu: Koncert muzike Jana Sibelijusa povodom 100 godina nezavisnosti (VIDEO)

0
1985


Koncert na kojem su izvedena dela čuvenog finskog kompozitora Jana Sibelijusa održan je sinoć u Skupštini grada Beograda povodom obeležavanja 100 godina od nezavisnosti Finske.

Duh ove zemlje svojim muzičkim umećem mnogobrojnoj publici dočarali su Uki Ovaskainen, finski pijanista dobro poznat beogradskoj publici, Aneta Ilić, sopran, i Vuk Ovaskainen, violončelista.

Pozdravljajući prisutne na srpskom jeziku ambasador Finske Perti Ikonen istakao je da je stogodišnjica nezavisnosti inspirisala hiljade Finaca i prijatelja Finske da zajedno osmisle program ovog istorijskog jubileja, koji obuhvata više od 2.200 projekata.

“Finski umetnici su imali ogroman uticaj na svet dizajna i muzike zbog čega smo želeli da pokažemo naše vrednosti u tim oblastima ljudima u Beogradu. U Muzeju primenjene umetnosti otvorena je izložba nordijskog stakla, dok će u aprilu, u Beogradu, održati koncert hevi metal bend “Apokaliptika””, rekao je Ikonen.

U izjavi za naš portal finski ambasador otkrio je da se uspeh ove bogate evropske zemlje krije u svakodnevnom investiranju u ljude.

“Finska investira u ljude, i to radimo u prethodnih 100 godina. Imamo veoma razvijeno školstvo, i naša deca dobijaju kvalitetno obrazovanje. Preporučujem da investirate u svoju decu i mlade. To je recept.”

Prema rečima finskog ambasadora cilj proslave jubileja je da se javnost upozna sa Finskom, njenom kulturom, vrednostima, društvenim životom kao i uspešnom saradnjom koja postoji između nordijskih zemalja, a koja može da bude primer ovom regionu.

A upravo je atmosferu Finske, uživajući u poznatim notama Jana Sibelijusa, sinoć mogla da oseti publika na koncertu u Skupštini grada, koji je završen himnom Finlandija, koja je komponovana 1899. godine. Amasador Finske istakao je da je to tipična protestna pesma o slobodi i pravu na život, kao i da je osnovna poruka himne i danas relevantna.

Nakon koncerta kojem su prisustvovale brojne zvanice, među kojima je bio i ministar odbrane Zoran Đorđević, narodni poslanik Dragomir J. Karić, pomoćnik počasnog konzula Republike Belorusije u Beogradu Simon De Karić, komercijalni direktor BK Grupe Miloš Vučinić, predstavnici diplomatskog kora i drugi, upriličen je koktel.

Jan Sibelijus (1865- 1957) je centralna figura umetnosti 20. veka u Finskoj. Kao talentovani violinista i kompozitor, već je sa deset godina počeo da piše za ovaj instrument. Nakon kratkog pokušaja studiranja prava, Sibelijus je shvatio da će se u životu posvetiti muzici. Svoju muziku je opisao rečima: “Muzika počinje tamo gde mogućnosti jezika prestaju. Zbog toga i komponujem.“

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime