Predsednik i članovi PGP sa Rusijom razgovarali sa delegacijom Odbora za međunarodne poslove Državne dume Ruske Federacije (foto)

0
1883

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom dr Aleksandar Martinović i članovi Grupe, razgovarali su u Narodnoj skupštini sa delegacijom Odbora za međunarodne poslove Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije, koju predvodi Aleksej Puškov, predsednik Odbora.

Pozdravljajući članove ruske parlamentarne delegacije, predsednik PGP sa Rusijom dr Aleksandar Martinović istakao je da ova, najbrojnija Grupa prijateljstva u Narodnoj skupštini ima 127 članova i da to govori o posvećenosti narodnih poslanika negovanju dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom, i na političkom i na ekonomskom planu. Martinović je istakao da su međuparlamentarni odnosi na visokom nivou, imajući u vidu da su Narodna skupština i Državna duma 2009. godine potpisale Sporazum o međuparlamentarnoj saradnji.

IMG_0162

 

Aleksandar Martinović je tokom razgovora ocenio da Srbiju i Rusiju veže slična prošlost, kao i sadašnja delikatna spoljnopolitička situacija. Srbija je opredeljena za članstvo u Evropskoj uniji, ali i da nastavi da neguje odnose sa Ruskom Federacijom, ukazao je Martinović, i naglasio da Srbija neće uvoditi sankcije prema Rusiji. Martinović je izrazio zahvalnost Ruskoj Federaciji, što je, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, čuvar integriteta i suvereniteta Srbije i što nije priznala protivpravnu samoproklamovanu nezavisnost Kosova. On je naveo i da je trenutno aktuelna tema u Srbiji najavljeni predlog Rezolucije o Srebrenici i izjašnjavanje stalnih članica Saveta bezbednosti UN o tome. Aleksandar Martinović je istakao da je Srbija osudila zločin u Srebrenici, kao i sve zločine na prostoru bivše Jugoslavije, i da očekuje i da ostale države, bivše jugoslovenske republike, osude i one zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom na prostoru na kom je trajao rat u bivšoj Jugoslaviji.

IMG_0158

Predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne dume Aleksej Puškov ukazao je da Rusija visoko ceni odnose sa Srbijom i da je međuparlamentara saradnja na zavidnom nivou. Puškov je upoznao članove PGP sa Rusijom sa inicijativom Državne dume za formiranjem međuparlamentarne komisije, kako bi se dodatno intenzivirali odnosi i konkretizovala saradnja između dva parlmenta. Aleksej Puškov je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Srbije, koja nije razmatrala pitanje uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

IMG_0156

Tokom sastanka je istaknuto i da postoji uspešna saradnja i međusobna podrška Srbije i Ruske Federacije u okviru međunarodnih organizacija, kao što su Ujedinjene nacije, OEBS, Savet Evrope. Učesnici sastanka su razgovarali i o prostoru i mogućnostima za unapređenje obima trgovinskih odnosa i robne razmene između naše dve države, kao i za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i obrazovanja.

IMG_0168

IMG_0152

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime