Председник и чланови Одбора за Косово и Метохију разговарали са делегацијом Државне Думе Руске Федерације

0
1897

Председник и чланови Одбора за Косово и Метохију састали су се, у Дому Народне скупштине, са делегацијом Одбора за међународне послове Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације, која, на челу са председником Одбора Алексејем Пушковим, борави у званичној посети Београду.

Председник Одбора Милован Дрецун поручио је Пушкову да Србија статус и положај Косова и Метохије темељи на Резолуцији 1244, као и да је спремна да уложи напоре како би појачала своје капацитете за одбрану свог интегритета у Уједињеним нацијама, са посебним ослањањем на земље које нису подржале једнострано проглашену независност јужне српске покрајине.

IMG_0138

„Србија сматра Косово и Метохију неотуђивим делом своје територије, а косметски проблем жели да решава искључиво мирним средствима, компромисом и договором“, рекао је Дрецун.

Он је истакао да је Србија у бриселском процесу нормализације односа учинила све што је било у њеној моћи, у циљу постизања решења које ће допринети стабилизацији ситуације на Косову и Метохији. Ипак, рекао је Дрецун, узнемирујућа је опструкција коју Приштина спроводи у имплементацији најважнијег дела Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина.

IMG_0137

„Ипак, надамо се да ћемо напослетку постићи договор и око тог питања и да ћемо затим моћи да се посветимо другим, такође веома важним темама за становништво на Косову и Метохији, као што је повратак интерно расељених лица и питање имовине“, нагласио је Дрецун. Он је изразио наду да ће сe формирати Специјални суд за злочине које је починио „ОВК“ и да ће се постићи задовољавајући степен правде за српске жртве на Косову и Метохији.

Председник Одбора за међународне послове Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације Алексеј Пушков истакао је да је стабилности на Балкану од изузетног значаја, јер се неретко нестабилност на том подручју осликава на остатак света. Говорећи о једнострано проглашеној независности Косова и Метохије, Пушков је рекао да је тренутни статус КиМ међународно право учинио релативним, а не апсолутним.

IMG_0138

Он је истакао да је пред Србијом тежак период, јер мора да пронађе баланс између придруживања Европској унији и борбе за очување Косова и Метохије.

Обе стране су сагласне да је црвена линија која се никако не сме прећи евентуално чланство КиМ у Уједињеним нацијама и да ће Русија пружити пуну подршку, као и до сада, да спречи такав развој догађаја.

IMG_0149

IMG_0142

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име