Председник и чланови ПГП са Русијом разговарали са делегацијом Одбора за међународне послове Државне думе Руске Федерације (фото)

0
1918

Председник Посланичке групе пријатељства са Русијом др Александар Мартиновић и чланови Групе, разговарали су у Народној скупштини са делегацијом Одбора за међународне послове Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације, коју предводи Алексеј Пушков, председник Одбора.

Поздрављајући чланове руске парламентарне делегације, председник ПГП са Русијом др Александар Мартиновић истакао је да ова, најбројнија Група пријатељства у Народној скупштини има 127 чланова и да то говори о посвећености народних посланика неговању добрих односа са Руском Федерацијом, и на политичком и на економском плану. Мартиновић је истакао да су међупарламентарни односи на високом нивоу, имајући у виду да су Народна скупштина и Државна дума 2009. године потписале Споразум о међупарламентарној сарадњи.

IMG_0162

 

Александар Мартиновић је током разговора оценио да Србију и Русију веже слична прошлост, као и садашња деликатна спољнополитичка ситуација. Србија је опредељена за чланство у Европској унији, али и да настави да негује односе са Руском Федерацијом, указао је Мартиновић, и нагласио да Србија неће уводити санкције према Русији. Мартиновић је изразио захвалност Руској Федерацији, што је, као стална чланица Савета безбедности Уједињених нација, чувар интегритета и суверенитета Србије и што није признала противправну самопрокламовану независност Косова. Он је навео и да је тренутно актуелна тема у Србији најављени предлог Резолуције о Сребреници и изјашњавање сталних чланица Савета безбедности УН о томе. Александар Мартиновић је истакао да је Србија осудила злочин у Сребреници, као и све злочине на простору бивше Југославије, и да очекује и да остале државе, бивше југословенске републике, осуде и оне злочине који су почињени над српским народом на простору на ком је трајао рат у бившој Југославији.

IMG_0158

Председник Одбора за међународне послове Државне думе Алексеј Пушков указао је да Русија високо цени односе са Србијом и да је међупарламентара сарадња на завидном нивоу. Пушков је упознао чланове ПГП са Русијом са иницијативом Државне думе за формирањем међупарламентарне комисије, како би се додатно интензивирали односи и конкретизовала сарадња између два парлмента. Алексеј Пушков је изразио захвалност на принципијелном ставу Србије, која није разматрала питање увођења санкција Руској Федерацији.

IMG_0156

Током састанка је истакнуто и да постоји успешна сарадња и међусобна подршка Србије и Руске Федерације у оквиру међународних организација, као што су Уједињене нације, ОЕБС, Савет Европе. Учесници састанка су разговарали и о простору и могућностима за унапређење обима трговинских односа и робне размене између наше две државе, као и за унапређење сарадње у области пољопривреде и образовања.

IMG_0168

IMG_0152

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име