Predsednik i članovi Odbora za Kosovo i Metohiju razgovarali sa delegacijom Državne Dume Ruske Federacije

0
1760

Predsednik i članovi Odbora za Kosovo i Metohiju sastali su se, u Domu Narodne skupštine, sa delegacijom Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije, koja, na čelu sa predsednikom Odbora Aleksejem Puškovim, boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Predsednik Odbora Milovan Drecun poručio je Puškovu da Srbija status i položaj Kosova i Metohije temelji na Rezoluciji 1244, kao i da je spremna da uloži napore kako bi pojačala svoje kapacitete za odbranu svog integriteta u Ujedinjenim nacijama, sa posebnim oslanjanjem na zemlje koje nisu podržale jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.

IMG_0138

„Srbija smatra Kosovo i Metohiju neotuđivim delom svoje teritorije, a kosmetski problem želi da rešava isključivo mirnim sredstvima, kompromisom i dogovorom“, rekao je Drecun.

On je istakao da je Srbija u briselskom procesu normalizacije odnosa učinila sve što je bilo u njenoj moći, u cilju postizanja rešenja koje će doprineti stabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji. Ipak, rekao je Drecun, uznemirujuća je opstrukcija koju Priština sprovodi u implementaciji najvažnijeg dela Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

IMG_0137

„Ipak, nadamo se da ćemo naposletku postići dogovor i oko tog pitanja i da ćemo zatim moći da se posvetimo drugim, takođe veoma važnim temama za stanovništvo na Kosovu i Metohiji, kao što je povratak interno raseljenih lica i pitanje imovine“, naglasio je Drecun. On je izrazio nadu da će se formirati Specijalni sud za zločine koje je počinio „OVK“ i da će se postići zadovoljavajući stepen pravde za srpske žrtve na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije Aleksej Puškov istakao je da je stabilnosti na Balkanu od izuzetnog značaja, jer se neretko nestabilnost na tom području oslikava na ostatak sveta. Govoreći o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije, Puškov je rekao da je trenutni status KiM međunarodno pravo učinio relativnim, a ne apsolutnim.

IMG_0138

On je istakao da je pred Srbijom težak period, jer mora da pronađe balans između pridruživanja Evropskoj uniji i borbe za očuvanje Kosova i Metohije.

Obe strane su saglasne da je crvena linija koja se nikako ne sme preći eventualno članstvo KiM u Ujedinjenim nacijama i da će Rusija pružiti punu podršku, kao i do sada, da spreči takav razvoj događaja.

IMG_0149

IMG_0142

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime