Predsednik donjeg doma (Mažilis) Parlamenta Kazahstana poručio / Velika Evroazija: Na putu ka zajedničkoj budućnosti

0
2410

Nurlan Nigmatulin naveo važnost Četvrtog sastanka predsednika parlamenata Evroazijskih zemalja koji će biti održan u Nur-Sultanu 23. i 24. septembra i na koji su pozvani predsednici parlamenata 84 države iz Evrope i Azije, među kojima i Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Srbije, kao i šefovi 16 međunarodnih i međuparlamentarnih organizacija

U Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana, 23. i 24. septembra biće održan važan događaj – Četvrti sastanak predsednika parlamenata Evroazijskih zemalja, naveo je u svom tekstu Nurlan Nigmatulin, predsednik donjeg doma (Mažilis) Parlamenta Kazahstana.

On je obrazložio značaj ovog velikog skupa na koji su pozvani predsednici parlamenata 84 države iz Evrope i Azije, među kojima i Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Srbije, kao i šefovi 16 međunarodnih i međuparlamentarnih organizacija. Tema je „Velika Evroazija: Dijalog. Poverenje. Partnerstvo“, koju je predložio Kazahstan, i koja odražava kurs razvoja i jačanja interakcije kako bi se stvorio siguran i održiv razvoj na teritoriji Evroazije.

Poruka Kazahstana je da pozicionira Evroaziju kao platformu za testiranje fundamentalno novog modela partnerstva zasnovanog na kolektivnom rešavanju nastajućih konflikata između država kao i suprotstavljanju zajedničkim izazovima.

Ako pogledamo istoriju događaja, treba napomenuti da su inicijatori ovog foruma Državna duma Ruske Federacije i Narodna skupština Republike Koreje. Prethodna tri sastanka održana su u Moskvi (2016), Seulu (2017) i Antaliji (2018) i postali su efikasna platforma za raspravu o aktuelnim pitanjima saradnje u interesu održivog razvoja i blagostanja evroazijskih zemalja. Sada će međunarodni parlamentarni događaj takvog nivoa po prvi put biti održan u Kazahstanu.

Evroaziju čini 65% svetske populacije, 75% energetskih resursa i 40% globalnog BDP. Istovremeno, heterogenost ekonomskih sistema, ogromna neravnoteža u razvoju, kao i sve veći trend regionalizacije, ne dozvoljavaju da govorimo o Evroaziji kao o jednom ekonomskom entitetu. Sadašnji nivo trgovinske i ekonomske međuzavisnosti zahteva bolju interakciju.

Prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je 2015. godine sa govornice Generalne skupštine UN prvi izneo ideju o stvaranju „Velike Evroazije“, koja podrazumeva ujedinjenje Evroazijske ekonomske unije, ekonomskog Pojasa puta svile i Evropske unije u jedinstven integracioni projekat. Projekat „Velike Evroazije“ uključuje liberalizaciju trgovinskih odnosa, razvoj transportnih koridora, diversifikaciju energetskih pravaca, proširenje investicione saradnje…

U aprilu 2019. na sednici Drugog foruma međunarodne saradnje „Jedan pojas, jedan put“ u Pekingu, predsednik Nursultan Nazarbajev je predložio svetskoj zajednici da stvori novu geopolitičku realnost „Tri D“, odnosno „Tri dijaloga“.

Prvi dijalog bi doticao globalni nivo – to je dijalog između Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine i Evropske unije.
Drugi dijalog je potreban na nivou Evroazije, kako bi se okupili potencijali Konferencije o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi.

Treći dijalog bi bio sistemski ekonomski dijalog između Evroazijske ekonomske unije, Evropske unije, Šangajske organizacije za saradnju i Udruženja država jugoistočne Azije.

Pokretanje ovih dijaloga je u zajedničkom interesu svih zemalja Evrope i Azije i doprineće formiranju međusobnih veza za održivu buduću Ujedinjenu Evroaziju.

Integralnu verziju teksta Nurlana Nigmatulina, predsednika Mažilisa, Parlamenta Kazahstana može pročitati putem linkahttps://snagasrbije.com/wordpress/wp-content/uploads/2019/07/Velika-Evroazija-srpski-duzi-tekst.pdf

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime