Показали да им Србија много значи
НОВИ ПРЕДСЕДНИК КАЗАХСТАНА УКАЗОМ НАЛОЖИО ОТВАРАЊЕ АМБАСАДЕ У БЕОГРАДУ!

0
2761

Међу првим потезима новог председника Казахстана Касима Жомарта Токајева било је доношење указа о отварању амбасаде у Србији!

Он је одлуку потписао 18. јула, а њоме је наложено да се досадашња дипломатска мисија у Београду унапреди на амбасадорски ниво. Тиме су потврђене изузетне намере најбогатије средњеазијске земље да успостави са нашом државом још јаче односе утемељене на Мапи пута коју су 2016. године потписали председник Србије Александар Вучић и први председник и оснивач модерног Казахстана Нурсултан Назарбајев.

Томе треба свакако придодати и активну улогу председице Народне скупштине Маје Гојковић, која је званичним посетама дала подстицај интензивирању сарадње, као и народних посланика Миланке Карић, председнице Посланичке групе пријатељства са Казахастаном и почасног конзула Републике Казахстан, чијим је деловањем направљен продор у афирмацији културе и вредности Казахстана у Србији кроз низ концерата и и гостовања позоришних представа, и Драгомира Ј. Карића, чије блиске пословне везе са Казахстаном датирају још од 1985. године, а који је 1992. године постао први почасни конзул Казахстана у Канади.

– Да ће се ово десити наговестио ми је управо председник Назарбајев на изборима одржаним у Казахстану 9. јуна, а ево сад се то и остварило и веома се радујем. То је још једна велика победа председника Србије Александра Вучића и потврда његове истрајности да нашу земљу позиционира као важног партнера у светским оквирима – каже Драгомир Ј. Карић.

Он је са народном посланицом Стефаном Миладиновић био у званичној делегацији Србије на поменутим председничким изборима одржаним пошто је Нурсултан Назарбајев након 27 година владавине поднео оставку и на којима је убедљиво победио Касим Жомарт Токајев.

Карић подсећа да је повезаност два народа веома јака, да Казахстан није нити ће признати такозвану државу Косово, те да је председник Назарбајев 2018. године председника Вучића одликовао Орденом пријатељства првог реда.

– Отварање амбасаде у Србији обезбедиће живу дипломатску активност не само министарства спољних послова, већ свих нас почевши од народних посланика, преко чланова владе до многих невладиних организација које подржавају курс председника Александра Вучића. Овај чин је показао колико је Србија постала важна у светским односима, као и искрену жељу Казахстана да умногоме прошири привредну, економску, културну и туристичку сарадњу, која има огроман потенцијал и која би обема државама донела бројне благодети – нагласио је Драгомир Ј. Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име