Председник доњег дома (Мажилис) Парламента Казахстана поручио / Велика Евроазија: На путу ка заједничкој будућности

0
2433

Нурлан Нигматулин навео важност Четвртог састанка председника парламената Евроазијских земаља који ће бити одржан у Нур-Султану 23. и 24. септембра и на који су позвани председници парламената 84 државе из Европе и Азије, међу којима и Маја Гојковић, председница Народне скупштине Србије, као и шефови 16 међународних и међупарламентарних организација

У Нур-Султану, главном граду Казахстана, 23. и 24. септембра биће одржан важан догађај – Четврти састанак председника парламената Евроазијских земаља, навео је у свом тексту Нурлан Нигматулин, председник доњег дома (Мажилис) Парламента Казахстана.

Он је образложио значај овог великог скупа на који су позвани председници парламената 84 државе из Европе и Азије, међу којима и Маја Гојковић, председница Народне скупштине Србије, као и шефови 16 међународних и међупарламентарних организација. Тема је „Велика Евроазија: Дијалог. Поверење. Партнерство“, коју је предложио Казахстан, и која одражава курс развоја и јачања интеракције како би се створио сигуран и одржив развој на територији Евроазије.

Порука Казахстана је да позиционира Евроазију као платформу за тестирање фундаментално новог модела партнерства заснованог на колективном решавању настајућих конфликата између држава као и супротстављању заједничким изазовима.

Ако погледамо историју догађаја, треба напоменути да су иницијатори овог форума Државна дума Руске Федерације и Народна скупштина Републике Кореје. Претходна три састанка одржана су у Москви (2016), Сеулу (2017) и Анталији (2018) и постали су ефикасна платформа за расправу о актуелним питањима сарадње у интересу одрживог развоја и благостања евроазијских земаља. Сада ће међународни парламентарни догађај таквог нивоа по први пут бити одржан у Казахстану.

Евроазију чини 65% светске популације, 75% енергетских ресурса и 40% глобалног БДП. Истовремено, хетерогеност економских система, огромна неравнотежа у развоју, као и све већи тренд регионализације, не дозвољавају да говоримо о Евроазији као о једном економском ентитету. Садашњи ниво трговинске и економске међузависности захтева бољу интеракцију.

Први председник Казахстана Нурсултан Назарбајев је 2015. године са говорнице Генералне скупштине УН први изнео идеју о стварању „Велике Евроазије“, која подразумева уједињење Евроазијске економске уније, економског Појаса пута свиле и Европске уније у јединствен интеграциони пројекат. Пројекат „Велике Евроазије“ укључује либерализацију трговинских односа, развој транспортних коридора, диверсификацију енергетских праваца, проширење инвестиционе сарадње…

У априлу 2019. на седници Другог форума међународне сарадње „Један појас, један пут“ у Пекингу, председник Нурсултан Назарбајев је предложио светској заједници да створи нову геополитичку реалност „Три Д“, односно „Три дијалога“.

Први дијалог би дотицао глобални ниво – то је дијалог између Сједињених Америчких Држава, Русије, Кине и Европске уније.
Други дијалог је потребан на нивоу Евроазије, како би се окупили потенцијали Конференције о интеракцији и мерама за изградњу поверења у Азији и Организације за сигурност и сарадњу у Европи.

Трећи дијалог би био системски економски дијалог између Евроазијске економске уније, Европске уније, Шангајске организације за сарадњу и Удружења држава југоисточне Азије.

Покретање ових дијалога је у заједничком интересу свих земаља Европе и Азије и допринеће формирању међусобних веза за одрживу будућу Уједињену Евроазију.

Интегралну верзију текста Нурлана Нигматулина, председника Мажилиса, Парламента Казахстана може прочитати путем линка https://snagasrbije.com/wordpress/wp-content/uploads/2019/07/Velika-Evroazija-srpski-duzi-tekst.pdf

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име