Predsednica Parlamenta Ugande igrala srpsko kolo sa Karićem

0
2625

Narodni poslanik Dragomir J. Karić priredio je veče za nezaborav predsednici Parlamenta Ugande Rebeki Kadagi i i njenim saradnicima koji su u Beogradu učestvovali na 141. zasedanju Interparlamentarne unije.

Karić je kao predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Ugandom u Narodnoj skupštini Srbije na predlog predsednice Skupštine Maje Gojković bio domaćin predivnog druženja u Klubu poslanika, kojem su prisustvovale i njegove kolege.

Gosti nisu skrivali oduševljenje našom zemljom, običajima, ljudima… Uživali su tokom večere u zvucima srpske tradicionalne muzike, u lepoti narodne nošnje i igrama folklorne grupe, a Dragomir J. Karić im je otpevao „Ovo je Srbija“ i „Tamo daleko“ prethodno ih upoznavši sa nastankom i značajem za naš narod te dve pesme.

On je istakao da će inicirati da se otvore ambasada Ugande u Srbiji i srpska u Ugandi i da će se sa svojim kolegama poslanicima maksimalno truditi da se pokrene intenzivna privredna i trgovinska saradnja, koja će obuhvati kako uvoz kafe, čaja i banana iz prijateljske afričke zemlje, tako i ulazak srpskih kompanija na tamošnje tržište izgradnjom brojnih industrijskih postrojenja i velikim građevinskim poduhvatima. Karić je podsetio da je on sa svojom braćom Bogoljubom, Sretenom i Zoranom početkom devedesetih planirao da otvori tamo fabriku obuće, da su obavljeni razgovori i sa predsednikom Joverijem Musevenijem, ali da ih je u toj nameri prekinuo raspada SFRJ i početak ratnih sukoba.

– Današnji razgovori koje je vaša delegacija imala sa predsednicom Skupštine Majom Gojković, kojima sam prisustvovao, potom i sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem su veliki korak napred ka vraćanju onih vrednosti koje smo imali još u vreme kada smo bili osnivači i aktivni članovi Pokreta nesvrstanih. Meni je izuzetno zadovoljstvo da je naš predsednik Aleksandar Vučić prepoznao moć narodne diplomatije, kao što sam duboko uveren da ju je prepoznao i predsednik Ugande Joveri Museveni. Radićemo zajedno u koristi naroda i Srbije i Ugande – naglasio je Dragomir J. Karić, koji je gostima iz Ugande poklonio diskove sa najlepšim srpskih pesmama koje su otpevale narodna poslanica Milanka Karić i njegova supruga Hafa.

Predsednica Parlamenta Ugande Rebeka Kadaga je istakla da joj je izuzetno drago što su bili u sali u kojoj je bilo zasedanje Pokreta nesvrstanih pod vođstvom Tita, Nasera i Nehrua.

– Veoma smo srećni što smo ovde. Mi smo u zaista prijateljskoj zemlji. Želim da se zahvalim predsednici Skupštine Maji Gojković na odlično organizovanom 141. zasedanju Interparlamentarne unije i što je u februaru bila u poseti Ugandi. Ona je najviši predstavnik Srbije koji je došao u našu zemlju. Sada očekujemo da nam dođe i predsednik Srbije Aleksandar Vučić – rekla je Kadaga, koja sa svojom delegacijom nije odolela pozivu Dragomira J. Karića da zajedno odigraju jedno srpsko kolo:

– Ovde su zaista svi ljudi prijateljski naklonjeni, svi su ljubazni, gostoprimivi, sve je zaista divno. A večeras samo se upoznali i sa srpskom muzikom i igrom i saznali kako gospodin Karić divno peva – dodala je predsednica Parlamenta Ugande uz osmeh.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime