Медведев: Русија неће дати да Србију парчају

0
2454

Председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев обратио се српским посланицима на 27. посебној седници Народне скупштине Србије.

Он је подсетио да је пре тачно 10 година говорио на истом месту.

– Срдачно вам честитам и целом братском српском народу 75. годишњицу ослобођења Београда. Желим вашој лепој земљи мир, просперитет, слободу и благостање. Ми знамо да је од резултата оваквих битака као што је била Битка за Београд зависила судбина не само Европе, већ у значајној мери и целог света. То су биле тешке и крваве битке. Довољно је само да споменемо да је око 8.000 совјетских војника и официра сахрањено у вашој земљи, а да је више од 4.000 погинулих током београдске операције – рекао је Медведев, који је током званичне посете Србији са председником Александром Вучићем присуствовао приказу способности Војске Србије „Слобода 2019“ и са премијерком Аном Брнабић положио венце на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда.

Руски премијер се осврнуо и на покушаје прекрајања чињеница о Другом светском рату.

– Ми веома ценимо тежњу ваше земље, руководства ваше државе и Парламента да се чува истина о рату, да се супротставите „свесној ревизији историје“. Управо Србија је недавно окупила представнике покрета „Бесмртни пук“ из целог света на првој међународној конференцији „Сећање победника“. То је посебно важно данас када се у неким европским земљама руше споменици војницима који су их ослободили од фашизма, а џелате који су били криви за уништавање огромног броја људи прослављају као националне хероје. Отворена пропаганда нацистичких идеја и агресивне акције неонациста су постале апсолутно редовна појава.

Међу српским парламентарцима који су дочекали Дмиртија Медведева био је и народни посланик Драгомир Ј. Карић, који са народном посланицом Миланком Карић и својим братом Богољубом, као уосталом и са целом својом породицом, годинама интензивно ради на још јачем повезивању српског и руског народа, подржавајући стратешко партнерство које су учврстили председници Александар Вучић и Владимир Путин.

Руски премијер је истакао да је Русија спремна да Србији пружи сву неопходну помоћ у очувању суверенитета и територијалног интегритета и да постојећи проблем мора да се реши искључиво мирним путем на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

– Ево за неколико дана, 25. октобра, ми очекујемо у Москви вашу председницу Владе Ану Брнабић. Тамо ћемо потписати Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније. То ће олакшати приступ српских производа на велико тржиште, које има више од 180 милиона људи.

Медведев се у свом говору дотакао историјске блискости, гасовода, железнице, дигиталне технологије, односно свега онога што нас је зближавало у прошлости, онога што нас зближава у садашњости и што ће бити важан чинилац заједничке будућности.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име