Medvedev: Rusija neće dati da Srbiju parčaju

0
2470

Predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev obratio se srpskim poslanicima na 27. posebnoj sednici Narodne skupštine Srbije.

On je podsetio da je pre tačno 10 godina govorio na istom mestu.

– Srdačno vam čestitam i celom bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja Beograda. Želim vašoj lepoj zemlji mir, prosperitet, slobodu i blagostanje. Mi znamo da je od rezultata ovakvih bitaka kao što je bila Bitka za Beograd zavisila sudbina ne samo Evrope, već u značajnoj meri i celog sveta. To su bile teške i krvave bitke. Dovoljno je samo da spomenemo da je oko 8.000 sovjetskih vojnika i oficira sahranjeno u vašoj zemlji, a da je više od 4.000 poginulih tokom beogradske operacije – rekao je Medvedev, koji je tokom zvanične posete Srbiji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“ i sa premijerkom Anom Brnabić položio vence na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda.

Ruski premijer se osvrnuo i na pokušaje prekrajanja činjenica o Drugom svetskom ratu.

– Mi veoma cenimo težnju vaše zemlje, rukovodstva vaše države i Parlamenta da se čuva istina o ratu, da se suprotstavite „svesnoj reviziji istorije“. Upravo Srbija je nedavno okupila predstavnike pokreta „Besmrtni puk“ iz celog sveta na prvoj međunarodnoj konferenciji „Sećanje pobednika“. To je posebno važno danas kada se u nekim evropskim zemljama ruše spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma, a dželate koji su bili krivi za uništavanje ogromnog broja ljudi proslavljaju kao nacionalne heroje. Otvorena propaganda nacističkih ideja i agresivne akcije neonacista su postale apsolutno redovna pojava.

Među srpskim parlamentarcima koji su dočekali Dmirtija Medvedeva bio je i narodni poslanik Dragomir J. Karić, koji sa narodnom poslanicom Milankom Karić i svojim bratom Bogoljubom, kao uostalom i sa celom svojom porodicom, godinama intenzivno radi na još jačem povezivanju srpskog i ruskog naroda, podržavajući strateško partnerstvo koje su učvrstili predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

Ruski premijer je istakao da je Rusija spremna da Srbiji pruži svu neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da postojeći problem mora da se reši isključivo mirnim putem na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

– Evo za nekoliko dana, 25. oktobra, mi očekujemo u Moskvi vašu predsednicu Vlade Anu Brnabić. Tamo ćemo potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije. To će olakšati pristup srpskih proizvoda na veliko tržište, koje ima više od 180 miliona ljudi.

Medvedev se u svom govoru dotakao istorijske bliskosti, gasovoda, železnice, digitalne tehnologije, odnosno svega onoga što nas je zbližavalo u prošlosti, onoga što nas zbližava u sadašnjosti i što će biti važan činilac zajedničke budućnosti.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime