Председница Парламента Уганде играла српско коло са Карићем

0
2626

Народни посланик Драгомир Ј. Карић приредио је вече за незаборав председници Парламента Уганде Ребеки Кадаги и и њеним сарадницима који су у Београду учествовали на 141. заседању Интерпарламентарне уније.

Карић је као председник Парламентарне групе пријатељства са Угандом у Народној скупштини Србије на предлог председнице Скупштине Маје Гојковић био домаћин предивног дружења у Клубу посланика, којем су присуствовале и његове колеге.

Гости нису скривали одушевљење нашом земљом, обичајима, људима… Уживали су током вечере у звуцима српске традиционалне музике, у лепоти народне ношње и играма фолклорне групе, а Драгомир Ј. Карић им је отпевао „Ово је Србија“ и „Тамо далеко“ претходно их упознавши са настанком и значајем за наш народ те две песме.

Он је истакао да ће иницирати да се отворе амбасада Уганде у Србији и српска у Уганди и да ће се са својим колегама посланицима максимално трудити да се покрене интензивна привредна и трговинска сарадња, која ће обухвати како увоз кафе, чаја и банана из пријатељске афричке земље, тако и улазак српских компанија на тамошње тржиште изградњом бројних индустријских постројења и великим грађевинским подухватима. Карић је подсетио да је он са својом браћом Богољубом, Сретеном и Зораном почетком деведесетих планирао да отвори тамо фабрику обуће, да су обављени разговори и са председником Јоверијем Мусевенијем, али да их је у тој намери прекинуо распада СФРЈ и почетак ратних сукоба.

– Данашњи разговори које је ваша делегација имала са председницом Скупштине Мајом Гојковић, којима сам присуствовао, потом и са премијерком Аном Брнабић и министром спољних послова Ивицом Дачићем су велики корак напред ка враћању оних вредности које смо имали још у време када смо били оснивачи и активни чланови Покрета несврстаних. Мени је изузетно задовољство да је наш председник Александар Вучић препознао моћ народне дипломатије, као што сам дубоко уверен да ју је препознао и председник Уганде Јовери Мусевени. Радићемо заједно у користи народа и Србије и Уганде – нагласио је Драгомир Ј. Карић, који је гостима из Уганде поклонио дискове са најлепшим српских песмама које су отпевале народна посланица Миланка Карић и његова супруга Хафа.

Председница Парламента Уганде Ребека Кадага је истакла да јој је изузетно драго што су били у сали у којој је било заседање Покрета несврстаних под вођством Тита, Насера и Нехруа.

– Веома смо срећни што смо овде. Ми смо у заиста пријатељској земљи. Желим да се захвалим председници Скупштине Маји Гојковић на одлично организованом 141. заседању Интерпарламентарне уније и што је у фебруару била у посети Уганди. Она је највиши представник Србије који је дошао у нашу земљу. Сада очекујемо да нам дође и председник Србије Александар Вучић – рекла је Кадага, која са својом делегацијом није одолела позиву Драгомира Ј. Карића да заједно одиграју једно српско коло:

– Овде су заиста сви људи пријатељски наклоњени, сви су љубазни, гостопримиви, све је заиста дивно. А вечерас само се упознали и са српском музиком и игром и сазнали како господин Карић дивно пева – додала је председница Парламента Уганде уз осмех.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име