Praznik za ljubitelje dobrog zalogaja: U Erdeviku održana 18. Sremska kulenijada (VIDEO)

0
2250

Zamenik predsednika Pokreta SNAGA SRBIJE-BK Dragomir J. Karić obišao je u subotu sa svojim saradnicima 18. Sremsku kulenijadu u Erdeviku, koja je i ove godine okupila stotine ljubitelja najkvalitetnijeg proizvoda od svinjskog mesa- kulena.

Karić je razgovarao sa brojnim izlagačima o načinu unapređenja proizvodnje, ali i mogućnostima plasmana njihovih proizvoda na tržište Evroazijske unije.

Karića i njegove saradnike na svom štandu ugostili su i ovogodišnji apsolutni pobednici kulenijade, članovi porodice Lemaić. Iako svaka kuća u Sremu ljubomorno čuva recept za spremanje najboljeg kulena Predrag Lemaić i njegov sin Mladen, kažu da se tajna krije u zaokruženom procesu proizvodnje.

“Trebalo je mnogo godina da se postigne kvalitet. U ovom poslu smo 40 godina, a u poslednjih šest godina nalazimo se u samom vrhu proizvodnje kulena i kobasica, o čemu svedoče brojne nagrade na skoro svim takmičenjima. Tajna je u zaokruženom procesu proizvodnje, imamo svoju zmelju, na kojoj uzgajamo hranu kojom hranimo stoku”, s ponosom ističe Mladen Lemaić koji je majstorstvo proizvodnje kulena naučio od oca Predraga, a koje će, nada se, preneti i na svoje sinove.

Predrag Lemaić objašnjava da se takmičari svake godine trude da promene nešto u proizvodnji kako bi kulen bio što ukusniji, a da na kraju uvek sitnica presudi pobednika. Tajna je naći pravu meru u mešavini mesa, začina i trenutka da se prekine dimljenje. Ipak, nismo do kraja uspeli da saznamo tajnu umešnosti koja je Lemaiće odvela do pobedničkog trona.

Ono što smo odmah saznali jeste uz šta kulen najbolje ide.

“Uz pravi sremski kulen ide ‘ledno belo vino ili špricer. I valja ga jesti samog, odnosno bez hleba ili sira. Tako ćete osetiti njegov pravi ukus i miris”, objašnjava naš sagovornik dok s ponosom pokazuje na unuka Konstantina, dodajući da je on snaga porodice Lemaić koji će jednog dana naslediti dedu i oca.

Tradicija nastavljanja porodičnog biznisa, čiji su primer Lemaići, upravo je ono što Srbiji treba, smatra Karić.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić može da se ponosi ovakvim ljudima, jer oni svojim radom doprinose stvaranju boljeg ambijenta u Srbiji”, istakao je Karić.

On je dodao da je imao čast da od ovogodišnjih šampiona kulenijade na poklon dobije ovaj vrhunski proizvog od svinjiskog mesa, koji će, kaže, probati uz časicu dobre rakije svoj pokojnog brata Sretena Karića.

Dragomir J. Karić razgovarao je i sa ostalim srpskim domaćinima, među kojima su bili i prošlogodišnji pobednik kulenijade Dušan Ivošević, ali i Branislav Janošević koji se takođe može pohvaliti svojim proizvodima od svinjskog mesa.

Karić je istakao da poštuje njihov rad i trud i će učiniti sve kako bi njihove ideje za unapređenje prozvodnje zaživele, uveren da će ga u toj ideji podržati i ostale kolege poslanici.

Persa Minjović, predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Pokreta SNAGA SRBIJE – BK rekla je da će Pokret raditi na tome da pomogne malim i srednji proizvođačima, pre svega oko plasmana njihovih prehrambenih proizvoda na Evroazijsko tržište.

“Moramo pomoći malim i srednjim poljoprivrednicima da svoje proizvode predstave na pravi način. Čuli smo njihove ideje i predloge i daćemo sve od sebe kako bismo im pomogli da ih realizuju. Želimo da pomognemo koalicionom partneru Srpskoj naprednoj stranci u tom delu privrednog razvoja, i kako je predsednik PSS BK Bogoljub Karić rekao ekonomske revolucije.”

Pod sloganom “U zagrljaju vina i kulena” ova jedinstvena manifestacija u Sremu svake godine okuplja sve veći broj takmičara u proizvodnji kulena u prirodnom i veštačkom omotaču, ali i gostiju iz cele Srbije koji pored kvalitetne hrane imaju priliku da uživaju u bogatoj ponudi crvenih i belih vina i celodnevnom kulturno- umetničkom programu.

Na više od 100 štandova pored kulena degustirali su se i slaninica, kobasice, prštuta, šunka, čvarci, sirevi i peciva i razne đakonije koje su mamile mnogobrojne posetioce. Duh srpske tradicije i bogatstvo naše kulture igrom i pesmom dočarali su i članovi brojnih kulturno-umetničkih društva, čiji su nastupi ispraćeni ovacijama.

Na kraju treba podsetiti da je proizvodnja kulena duga skoro tri veka, a pravi se od svinjskog mesa prve kategorije, soli i crvene domaće paprike.

Nakon obilaska kulenijade, koju je Dragomir J. Karić posetio na poziv Danijela Čovića, predsednika GO PSS BK Sremska Mitorvica i koordinatora za sremski i mačvanski okrug , održan je sastanak sa predsednicima Opštinskih odbora Pokreta SNAGA SRBIJE BK sremskog i mačvanskog okruga. Sastanku su prisustvovali i predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Pokreta SNAGA SRBIJE – BK Persa Minjović , predsednik Nadzornog odbora Miloš Vučinić, članovi Izvršnog odbora Zlata Lončar i Marko Biljić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime